fredag 29 maj 2009

Southern Tier Imperial Choklat Stout


F: Fantastisk god doft av choklad. Verkligen bra. Litet element av skumbanan som inte hör hemma, men det stör heller inte. Smaken är jättebra på alla sätt, gräddig och chokladig utan att tappa öl-känslan. Eftersmaken är bra och då börjar även humlen, malten och annat märkas mer tydligt. Inte bara riktigt kul, riktigt jäkla bra också. Världsklass!

E: Stor doft med massor av choklad och kakao. Smaken är något syrlig med tydlig sötma och mycket choklad. Riktigt god chokladstout, men med en smak av ganska dålig choklad. Tänk mellan-pris-choklad från belgien, typ Callebaut 57%. Hade detta öl gjords på Domorichoklad hade jag köat länge för att få smaka.

Flying Dog Barrel Aged Gonzo


F: Doftar mycket fat och mycket gott. Smaken är väldigt mycket fat på fantastiskt sätt men imperial porter finns kvar tydligt. Många spännande smaker, kokos, vanilj, dill och mycket mer. Mycket bourbonfat i eftersmaken vilket håller näsan aktiv. Fantastiskt gott öl, helt klart toppklass.

E: Doftar dill och bourbonfat. Smakar fylligt och massor av bourbon. Dill, kokos, lite syrligt. Mycket trevligt öl, men lite obalanserat och bourbonfatet står alldeles för mycket i centrum. Når absolut inte upp till t.ex. Bourbon County Stout, men är nog det klart bästa jag smakat från Flying Dog så här långt.

Stone Smoked Porter


F: Rökdoften är klassisk och lite tråkig. Smakar mild porter, lite skumbanan och tämligen tråkig rök. Helt ok öl, men inte ett bra rököl.

E: Rostad doft med mycket torv. God, om än lite vattnig, smak med viss porterkaraktär och tydlig men balanserad rökighet åt torvmossehållet. På de allra flesta sätt en ”lagom” rökporter, som på ett bra sätt lyckas med att inte smaka prickig korv.

Rogue OT 15 Jorgen Ale

F: Doftar lite honung, malt och mycket humle. Smaken har sötma, lite maltighet och mycket bra humle. Eftersmaken ligger i länge och bra. Väldigt kul med honungs-nyanserna. Mycket bra IPA, toppklass!

E: Mycket sädig, maltig doft med tydlig sötma, inslag av honung och humle. Smakar kraftigt med malt, citrus och honung. Rejäl beska. Kanske i sötaste laget, men ändå en trevlig IPA.

måndag 25 maj 2009

Jolly Pumpkin La Roja


F: Doftar syrligt, men ganska mild syra. Smaken är lite syrlig och lite besk, ganska söt med lite humleinslag. Mycket god och uppfriskande. Eftersmaken försvinner ganska snabbt och det är framförallt beskan som sitter kvar. Mycket bra sur ale.

E: Lätt rödaktigt, brunt öl med ganska litet skum. Doftar lätt unket av malt med liten sötma och stor syrlighet. Smaken är balanserad med tydlig syrlighet, sötma, en liten bitterhet och vissa örtiga toner. I klass med de bästa belgiska.

fredag 22 maj 2009

Avery The Beast Grand Cru


F: Doftar sött och malt, som ett bra Barley Wine. Smaken är alkoholstark, söt och mycket maltig. Tämligen spritig med en viss beska och mycket sötma. Det finns en antydan till en tvålsmak som förstör lite. Generellt ett mycket bra Barley Wine.

E: Mörkt rödbrunt med litet skum. Stor, kraftig och mycket söt doft med inslag av torkade frukter. Smaken är lätt spritig, men ändå rund. En rejäl sötma och toner av torkad frukt, med en viss syra. Trevligt och intressant, men inte fantastiskt öl.

Port Brewing Wipeout IPA


F: Doftar in så mycket, lite vatten och lite humle. Smaken är ren. Den tidiga beskan är mycket bra och det fortsätter bra i en ganska lång efterbeska. Fin och välbalanserad i hela smaken. Inte så många spännande smaker, det är mest beskan som gör jobbet. I slutändan en riktigt bra IPA.

E: Ljust orangegult, grumligt öl med medelstort skum. Stor, kraftig doft med mycket fruktighet och god humle. Smaken är lite mer modest, med en viss maltsötma och tydliga, men inte överväldigande, toner av humle. Eftersmaken är en ganska rejäl men mycket behaglig beska. Bra, även om förväntningarna kanske var högre.

onsdag 20 maj 2009

Dogfish Head Raison D'extra


F: Doftar otroligt gott, med russin, alkohol, söt malt och nästan lite lagrat. Smaken är söt, spritig och maltig. Inte så välbalanserad men det fungerar ändå. Eftersmaken och mycket bra och intressant. Lite rostat, lite olika malt och många fler svårbeskriva smaker under en lång eftersmak. Kanske en aningen mycket maltbeska. Riktigt bra Barly Wine, snudd på toppklass!

E: Rödbrunt, grumligt öl med litet skum. Doften är stark, ganska stickig och mycket söt med russin, vanilj, ek och någon lite bränd ton. Smaken börjar med malt och en rejäl smäll av alkohol, fortsätter genom en stor sötma till en eftersmak av brända russin. Mycket intressant öl, om än inte direkt välbalanserat.

Goose Island IPA


F: Doftar mycket sött och maltigt med lite humle i bakgrunden. Smakar hö, halm, malt och lite jäst. Nästan ingen beska. Tämligen vattnig och saknar kropp. Helt ok öl till mat men inte en bra IPA.

E: Guldgult, lätt grumligt öl med litet skum. Maltdominerad doft med en hel del sötma och toner av halm och majs. Smaken är ganska söt med en hel del malt och drar åt majs. Humlen märks knappt, varken med karaktär eller beska. Ett halvdant öl som dock inte alls känns som en IPA.

Port Brewing High Tide IPA


F: Doftar jättegott av humle och lite blomster. Smaken innehåller element av gummi, sälta och plast utöver en viss maltighet. Beskan börjar lite väl vattnigt men ökar och blir till en riktigt fin efterbeska. Generellt inte så välbalanserad. Helt ok IPA.

E: Relativt ljust gul till färgen, grumlig med stort vitt skum. Trevlig doft med mycket humle men även någon lite märklig jästig ton. Smaken är kraftig med rejäl beska och en hel del humle. Dock finns en lite störande smak av gammal jäst med och ger en lite belgisk ton. Gott öl, men saknar en del för att nå till toppen.

tisdag 12 maj 2009

Avery Samael's Oak-Aged Ale


F: Doftar mycket sött, maltigt, ek och ek-vanilj. Smakar väldigt mycket av många olika mjuka ektoner. Mycket sötma och mycket burbonfat. Maltigt och nästan ingen humle eller humle-beska. Tämligen tung smak med en viss träbeska. Många mysiga smaker. Mycket trevlig att småsmutta på under en kväll. Mycket bra eklagrat barleywine, hög klass.

E: Lätt grumligt, rödaktigt öl. Stickig doft med mycket ek. Något obalanserad. Smaken är kraftfull och söt med mycket alkohol. Stickig, skarp och ganska obalanserad. Massor av ek och massor av märkliga bismaker som inte riktigt hör hemma där. Tveksam.

AleSmith YuleSmith (Winter)


F: Doftar lite sött och mycket humle-frukt. Jättebra doft. Smaken är spännande och lite kryddig. Fantastisk beska som är len, mjuk och mycket välbalanserad. Bra maltsmak. Alkoholen ger lite sting. Riktigt bra, småkryddig öl med fantastisk beska. Världsklass!

E: Mycket rött till färgen. Klart med halvtjockt, lätt beigefärgat skum. Kraftig, humlearomatisk och söt doft med godistoner. Smaken är fyllig och ganska söt med mycket humle. Viss syra och ett litet alkoholsting. Smakar av malt, torkad frukt och sötlakrits. Riktigt stort, mångsidigt och framför allt gott öl.

fredag 8 maj 2009

Samuel Adams Triple Bock


F: Doftar jättemycket och jättegott. En mycket komplex doft med bland annat vin, kola, sött, fränt, lagrat och mycket mer. Välbalanserad doft. Det händer otroligt mycket i smaken. Inte så välbalanserat men fantastiskt spännande. Smaken hoppar mellan vin, sherry, rostat och mer. Otroligt komplex smak. Eftersmaken är makalös. Fascinerande många smaker. Verkligen jättegott öl, barley wine i världsklass, bland de absolut bästa!

E: Mörkt brun till färgen. Otroligt kraftig, lite stickig doft, rostad med brända toner och inslag av kakao. Smaken är kraftig och bränd, mycket söt med tydlig smak av brända russin. Känns något obalanserad, men ändå ett fantastiskt öl.

Närke !


F: Doftar humle och malt och lite murken bark. Smaken börjar sött och forsätter sedan med humle och en annorlunda maltighet. Saknar en bra eftersmak, känns lite timid helt enkelt. Det finns element av kola och andra bra smaker med de får för lite plats. God och lite speciell öl.

E: Ganska klart, kraftigt rödbrunt öl. Riktigt bra, söt och humlefruktig doft. Smaken är först humlig, sedan maltig och övergår i en fyllig sötma i eftersmaken. Bra!

Southern Tier IPA


F: Doftar gott av humle och maltighet. Smaken börjar bra med humlefruktighet och malt. Tyvärr så tar maltigheten över och förvandlas till en mindre bra eftersmak. En obekant beska förstör eftersmaken lite. Maltigheten tar för stor plats och ger en sötma och en beska som är något felplacerad. Helt ok IPA.

E: Guldgul, klar färg. Fräsch, fruktig och humlearomatisk doft. Mest humle i början av smaken, som är lite syrlig och har en märklig beska som tycks komma från malten. God, men nog finns det bättre.

Brooklyner-Schneider Hopfen-Weisse (fat)


F: Doftar sött som ett veteöl ska göra plus humle på ett bra sätt. Smaken skiljer sig lite mot annan veteöl. Den är inte så söt men mycket rund och humlefruktig. Tvålsmaken som fanns i Schneider-Brooklyner Hopfen-Weisse finns även här men den är så mild att den inte stör alls utan snarare ger karaktär. Riktigt bra och kul vetebock, toppklass!

E: Något brunt, mycket grumligt öl. Örtig, kryddig doft med syra, lite äpple. Jästig, parfymatisk smak, lätt stickig och kanske med antydan till aceton. Närmar sig systerölet ju längre man dricker, men är något sämre i mitt tycke.

AleSmith IPA


F: Doftar jättegott av aromatisk humle. Smaken är humlefruktig och har precis rätt beska. Riktigt bra balans i både beska, malt och fruktighet. Efterbeskan kanske är lite väl mild men välsmakande. En av världens bästa IPA, absolut i världsklass!

E: Klar, gyllengul. Stor, fruktig doft med citrus och mycket tropisk frukt. Fruktig smak med hyfsad beska. Fruktigheten dröjer kvar väldigt länge i smaken. Mandariner, tropisk frukt… helt underbar och mycket välbalanserad.

Harviestoun Ola Dubh 18


F: Mjuk och mild doft med lite kola-nyanser. Smakar som ett riktigt bra barley wine fast väldigt fatlagrat. Svårt att beskriva den whiskyinfluerade smaken, men den är riktigt bra. Fantastiskt barley wine med fatkaraktär och positivt träig eftersmak. Toppklass!

E: Nästan svart färg med litet skum. Stor doft med vanilj, trä, lite choklad och whisky. Lätt rökig smak med ganska mycket ekvanilj. Lång, träig eftersmak. Riktigt god!

onsdag 6 maj 2009

Port Brewing Santa's Little Helper Imperial Stout


F: Doftar sött och mycket gott. Både doftar och smakar kladdkaka fast utan kakao. Jättelyckad söt och mörkmaltig smak med fantastiskt lyckad rostad eftersmak. Stor och rund. Eftersmaken stannar kvar starkt och länge med riktigt bra rostade och chokladiga toner. Imperial stout i världsklass, riktigt lyckat.

E: Svart till färgen med brunt, krämigt skum. Riktigt stor, rostad doft med mycket sötma, inslag av kakao och vanilj. Ölet är ganska tjockflytande. Smaken är kraftig med rostade toner. Smak av sirap, soja, kakao och vanilj. Ett fylligt öl som tar lång tid att dricka. Riktigt bra.

Weihenstephaner Vitus


F: Doftar mycket skumbanan på ett mjukt och bra sätt. Stor fyllig veteölsmak med mycket sötma och skumbanan. Smakar precis så man föreställer sig en lyckad vetebock ska smaka. Jättegod öl, absolut i värlsklass.

E: Lite spetsigare än den vanliga Weihenstephaner. Mer av fruktigheten, mer av jästigheten. Jag tycker dock inte att den känns lika mjuk och balanserad som deras Hefe Weissbier. Har en märklig smak och doft av senap, något som jag inte riktigt kommer överens med. God, dock.

Schneider & Brooklyner Hopfen Weisse


F: Doftar vete-öl och humle i en bra kombination. Smaken döljs delvis av något som liknar tvål eller såpa. Tvålsmaken förstör mycket. Annars en bra och intressant vete-bock med tillägget av beska och humle-fruktighet.

E: Väldigt grumligt, mörkt gult öl med relativt lite skum för att vara veteöl. Stor, fruktig, jästig doft med inslag av kryddiga örter. Smaken är kraftfull och mycket fruktig, inslag av konserverade mandariner och pors. Riktigt bra och smakrikt veteöl. Den klassiska citrusfruktigheten som brukar finnas i veteöl går ihop bra med humlefruktigheten.

söndag 3 maj 2009

Three Floyds Dreadnaught IIPA


F: Doftar som billigt engelskt julgodis. Bra beska, men för liten. Maltsmaken passar inte alls. Tvådelad smak med en stor bra del, och en mindre som sticker åt sidan.

E: Bärnstensfärgat, klart öl med relativt liten skumkrona. Stor, hustypisk doft med karamell- och humletoner som flyter ihop bra. Len smak med relativt stor sötma. Humlen framträder tydligt men är inte lika skarp som i många andra öler i genren. Ganska låg beska. Humlefruktigheten och karamellsötman går ihop till en godisaktig, riktigt bra smak. Riktigt, riktigt bra öl.

Mikkeller Drikkeriget DIPA


F: Stark doft av urin. Beskan påminner om en dålig ljus lager, fast mycket, mycket mer. Väldigt annorlunda, men inte bra.

E: Ljust gul till färgen, rejäl skumkrona. Doftar kraftigt av sunkig pissoar. Smaken drar åt urin och gamla svettiga strumpor. Lite humle kanske kan anas. En hyfsat kraftig, men tråkig beska avrundar.

Three Floyds Alpha King Pale Ale


F: Bra APA, men mild. Sticker inte ut och tar ingen plats. Humlen är snäll, lite för snäll. Ingenting att klaga på, förutom att det inte finns någonting att hylla.

E: Knappast pale, utan ganska rödaktig till färgen. Stor, maltig och ganska fruktig doft med mycket torkad humle och torkad frukt. Smaken är len och rik på humle med en viss karamellsötma. Behaglig beska i eftersmaken. Inte alls dum!

Three Floyds Black Sun Stout


E: Svart till färgen med halvkrämigt, brunt skum. Stor, rostad doft med tydliga inslag av torkad humle. Dofterna av humle och rostad malt flyter ihop ordentligt. Smaken är något syrlig och mycket rostad, med en annorlunda balans mellan humle och rostad syrlighet. Bränd eftersmak. Riktigt bra, men knappast prisvärd.

F: God, enkel stout med bra balans i smak, men väl vattnig. Saknar tryck och karaktär. Skulle nog fungera mycket bra som måltidsdryck till grillat. Humlen och det rostade blandas i en lustig, homogen smak och doft. Bra öl men inte i topp.

Struise Pannepot vs Pannepøt (horisontalprovning)



F: Fantastiska Belgiska strong ales. Smakrika och välbalanserade. Den danska versionen var snäppet vassare då den smakade något mer lagrat, annars är de mycket lika. Båda öl i världsklass!

E: Likheterna är fler än skillnaderna. Båda har mycket fyllig doft och smak, med tydlig sötma och viss kryddighet. Pannepot har en liten bitterhet som inte finns i dess halvdanske broder. Pannepøt å sin sida känns kraftigare, en aning sötare och lite mer av det mesta.

Port Brewing Hop-15


F: Fantastisk DIPA med perfekt balanserad humle (både smak, arom och beska). Doften och smaken på ölet får absolut högsta betyg, även om efterbeskan kunde bitit sig fast lite kraftigare och längre. Namnet Hop-15 syftar på att man använt 15 olika sorts humle och att humle tillsats var femtonde minut under vörtkoket. Utan tvekan en DIPA i världsklass!