tisdag 30 juni 2009

Mikkeller Calvados Barrel Aged X Imperial Stout


F: Doftar calvadosfat och lite rostat, lite speciell doft som inte inbjuder så mycket. Smaken är oerhört komplex med calvadosfat, rostat, sötma, mängder med bra RIS-smaker och mycket annat. Underbart! Smaken är så spännande, så komplex, så intressant, så fantastiskt god att det är svårt att beskriva. Eftersmaken är underbart god och mycket annorlunda. Den är komplex och håller i sig och utvecklas under lång tid. Utan tvekan ett av världens absolut häftigaste och mest intressanta öler. Dessutom ett av världens bästa och godaste öler. Mer än världsklass!

E: Totalt kolsvart färg med tjockt, kraftigt brunt och krämigt skum. Precis såhär ska en IS se ut. Doften är något stickig och ganska söt med mycket ek och riktigt mycket äpple. I smaken samsas stora mängder hårt rostad malt med mycket äpple, sötma, ek och lite rök. En del kryddor och vanilj. Lätt kolsyra och riktigt tjock och fyllig munkänsla. Något spretig, totalt vild och galen, men samtidigt fantastiskt god stout. Helt unik.

Shipyard Barley Wine Style Ale


F: Doftar gröna grodor och liknande godis på ett dåligt sätt. Smaken har både bra och dåliga inslag. Bra rostade och dammiga smaker. Dåliga margarin- och gelégodis-smaker. Eftersmaken är dammig och lite rostad på ett mycket bra sätt. Helt ok öl men inte mer.

E: Mycket mörkt öl med rödaktiga toner och ganska stort, ljust beigefärgat skum. Doften är ganska söt och lite rostad och drar åt margarin och gelégodis. Smaken är tydligt söt med torkade, nästan brända frukter. Alkoholen lyser igenom lite. Sötman och den rostade malten skär sig något till en nästan obehaglig och ganska skarp smak som dröjer sig kvar in i eftersmaken. Obalanserad och ingen höjdare. Växer något med tiden, men når aldrig speciellt högt.

Nögne Ö / Stone / Jolly Pumpkin Specal Holiday Ale


F: Doftar som lite syrlig glögg med mycket örter, bär och kryddor. Smaken börjar glöggigt på ett dåligt sätt men snart kommer maltsmaker, beska och humletoner på ett mycket bra sätt. Eftersmaken liknar den efter lakritsrot. Doften och första halvan av smaken är inte så bra men andra halvan av smaken och eftersmaken är mycket bra. Efterbeskan är ok. Riktigt, riktigt kul öl men inte så lyckat.

E: Mörkt brunt öl med rödaktiga toner och litet skum. Doftar mycket kryddigt med nejlikor, pors, örter och bär. Påminner om glögg i doften. Smaken är kraftfull och lite alkoholstinn med massor av kryddor, tydlig sötma och en del syrlighet. Inslag av pors och lingon. Smakar som en norrländsk myr mitt ute i skogen. Tjock och härlig munkänsla. Intressant och faktiskt riktigt gott.

måndag 29 juni 2009

Goose Island Bourbon County Stout


F: Luktar bourbonfat, rostat och jättegott. Viss alkohol märks. Smaken är mycket rostad och har otroliga mängder bourbonfat. Många goda starka smaker som smälter ihop bra. Superbra, hur gott som helst! Fatsmakerna är mycket bra och passar riktigt bra till stoutsmakerna. Och Stoutsmakerna är i sig väldigt bra och väger upp fatsmakerna mycket fint. Eftersmaken är dill, rostat och fat. En av de riktigt bra fatlagrade stouterna. Världsklass.

E: Tjockt, svart öl nästan utan skum. Tydligt ekbetonad doft med en hel del sötma och ganska mycket dill. Smaken är söt och domineras av bourbonfaten med sin karaktäristiska vanilj, ek och dill. Även toner av rostad malt och en viss rostad efterbeska långt bak i gommen. Trevligt öl även om det smakar lite väl mycket billigt bourbonfat.

Goose Island Matilda


F: Doften är kryddig och lite unken. Ganska lustig men intressant på ett bra sätt. Smaken är mycket god och lätt dammig. Mycket frukt med viss malt-beska. Eftersmaken har en ton av unken malt men mest damm och burkmajs. Lågmäld efterbeska. Ölen är mycket underlig och svårt att placera men riktigt god.

E: Ganska klart, bärnstensfärgat öl med litet, vitt skum. Doftar kryddigt, lite jordkällare och konserverade mandariner. Smaken är tydligt jästig med inslag av konserverad frukt, kryddor och malt. Mycket annorlunda öl. Helt ok, men imponerar inte överdrivet mycket.

Goose Island Pere Jacques


F: Doftar sött, maltigt och mycket gott. Torkad frukt, vanilj och mer. Smaken börjar lite vattnigt men tar snabbt fart och utvecklar goda smaker av plommon, persika och annan frukt. Eftersmaken är god och lite dammig, ingen frukt. Riktigt god öl.

E: Rödaktigt, lite grumligt öl. Söt, fruktig doft med inslag av alkohol. Smaken är maltigt söt med karamell och mycket frukt, särskilt päron. En del jäst. Alkoholen lyser igenom en del. God!

Rogue Double Dead Guy Ale


F: Doftar sött, lite malt, humle och aningen gräs. Smaken är god, besk men ganska vattnig. Smaken försvinner ganska snabbt och eftersmaken mycket mild. Efterbeskan har bra känsla men är mild. Ölet smakar generellt bra men är tok-klent. Så klent att ölet blir riktigt tråkigt.

E: Ganska mörkt rödbrun till färgen. Doftar sött och maltigt med en rejäl dos humle. Smaken är kanske lite i sötaste laget, med mycket karamelltoner, malt och en hel del humlebeska. Relativt fruktig även om man kunde önskat mer. Överlag ett bra men ganska platt öl.

onsdag 24 juni 2009

Port Brewing Old Viscosity


F: Doftar rostat, sött och mycket gott. Många olika delar i smaken, i stort sätt allt passar riktigt bra ihop. Kanske en aning metalliskt syra som inte passar in. Smaken är rostad, dammig, söt och har viss alkohol. Eftersmaken är mycket rostad och helt fantastiskt god. Det är eftersmaken som gör ölen riktigt fantastiskt bra. Den håller länge och är stabil med mycket bra smaker. Alkoholstark stout eller mycket rostat barley wine. Underbart, världsklass!

E: Svart till färgen med ett brunt, krämigt men inte så tjockt skum. Doften är mycket rostad, lite sotig och ganska syrlig. Kraftig, sotig och lite rökig smak med mycket rostade toner och en viss syra. En del sötma, lite vanilj, bourbonwhisky och ek. Verkligen ett mycket lyckat öl.

Goose Island Honker's Ale


F: Doften ä maltig, lite söt och har en ton av gammal blöt malt. Smaken har mycket hö och malt. Viss beska, humle och många andra nedtonade smaker som är svåra att placera. Eftersmaken är mest blöt hö, men det finns också lätt unken mögel och liknande. Hela ölen påminner om doften i luften när det nyss slutat att regna. Tämligen speciell öl som är svår att placera. Inte så dum men heller inte så lyckad.

E: Rödbrunaktigt, nästan klart öl med medelstort skum som lägger sig tunt. Mycket söt, nästan sliskig doft som domineras av malt, torkad frukt och lite karamell. Lite söt, ganska vattnig smak med malt, majs och katrinplommon. I princip helt utan beska. Någon lite märklig bismak. Ingen höjdare, dock en gammal flaska.

Jolly Pumpkin Bam Bière


F: Doften är syrlig och har en fräsch unkenhet. Som en mycket mild gueuze. Smaken är lite bitter med inslag av såpa, gräs och en aning malt. Eftersmaken försvinner snabbt och endast en viss efterbeska finns kvar. Smakar som en något beskare saison. Mycket god.

E: Lätt grumligt, ljust gult öl med vitt, stort skum som snabbt lägger sig. Doftar av vete, jäst, citrus och rengöringsmedel. Smaken är av jäst, citrus och bittra örter med inslag av såpa. Trevligt samspel mellan syrligheten och beskan. Riktigt bra saison som slinker ner lätt i sommarvärmen men ändå lämnar ett intryck.

söndag 21 juni 2009

Rodenbach Grand Cru


F: Doftar syrligt, lite sött. Mycket olika delar i doften som är svåra att placera. Smaken är mycket syrlig och tämligen komplex. Eftersmaken känns långt bak på tungan. Riktigt bra sur öl, toppklass!

Rogue Imperial Younger's Special Bitter


F: Doftar lite malt och lite humle, tämligen svag doft. Smaken är maltig, besk med lite humle. Ganska torr. En viss syntetsiks smak som inte är bra. Nästan ingen kropp. Spakar precis som en lite starkare, Amerikansk-humlad bitter. Mycket bra.

Estrella Damm Inedit


F: Doftar ljus lager med veteölskaraktär. Mild söt smak. Ingen beska men många goda smaker om än mycket svaga. En riktigt god, mycket lätt och enkel öl. Helt klart en av de absolut bästa tråkiga ölerna.

tisdag 16 juni 2009

BFM 11e Cuvée Spéciale


F: Oerhört lustig och syntetisk doft som är mycket svår att placera. Element av sand, damm och sågspån. Smaken är mycket syrlig och lite dammig. Många element av doften ingår också i smaken där de gör sig bättre. Helt otroligt konstig öl, har aldrig smakat något liknande. Inte äcklig men absolut inte lyckad eller god.

E: Mörkt brun färg med ganska stort, nästan vitt skum. Massor av örter i doften, som är väldigt parfymatisk och drar åt badrumsrengöringsmedel och doftfräscharna som brukar ligga i pissoarer. Smaken är ordentligt syrlig, med samma örtiga toaletton. Inslag av kryddor och salvia? Jag hade aldrig gissat på porter i en blindprovning…

Southern Tier Imperial Gemini


F: Doftar humle. Balanserat och gott. Smaken börjar sött, på ett mycket bra sätt. Beskan och humlen kommer senare och inte speciellt kraftigt. Eftersmaken är mild och mjuk med liten beska. Skulle inte kalla den för DIPA. Generellt mycket välbalanserad, en riktigt bra söt IPA eller Amerikansk barley wine.

E: Grumligt, lite beigefärgat öl. Doftar sött och maltigt med lite kryddor, litet inslag av peppar. Smaken är ganska söt och maltig, med en viss småtrött humlefruktighet och en del beska. Är mycket av ett amerikanskt barleywine, men ett gott sådant.

söndag 14 juni 2009

North Coast Brewing Co. Old Rasputin


F: Doften är mycket rostad och lite maltig. Dammig smak som först är mjuk och sedan skarpare. Smaken är mycket rostad, torr och ganska komplex. Den har viss rostad-malt-beska som passar mycket bra. Eftersmaken stannar kvar länge och har många goda smaker. Riktigt bra RIS, absolut bland de bättre.

North Coast Brewing Co. Old Stock Ale


F: Doften är söt och maltig med inslag av kola och alkohol. Smaken är ganska söt och lite spritig. Maltsmakerna är bra men försvinner ganska snabbt. Bra beska. Ett öl som tydligt är gjort för att lagras, inte heller svårt att tänka sig att det blir mycket bra med lagring. Omoget men mycket bra barley wine.

tisdag 2 juni 2009

The Lost Abbey Serpents Stout


F: Doftar gott och mycket rostat, med nyanser av syra och alkohol. Smaken är lite oväntad efter doftintrycket. Smaken börjar söt och mild men de rostade delarna tar snabbt fart och tar överhanden. Alkoholen märks. Eftersmaken är mycket bra men lite klen. Generellt riktigt, riktigt bra. Definitivt toppklass.

E: Kolsvart vätska med mellanbrunt skum. Doften är inte överdrivet kraftig, men avslöjar ett rostat och lite syrligt öl. Smaken domineras av rostad malt, men har inslag av humle, syrlighet och en värmande alkoholsötma. En ton av rökt korv kan anas. Riktigt bra stout åt det mer rostade hållet.

Port Brewing 2nd Anniversary Ale


F: Doften är mycket söt, lite maltig och med massa humle. Doften är fantastiskt bra. Smaken är söt, mycket besk och har många olika humlefruktiga delar. Vätskan känns tämligen tjock vilket passar bra till smakerna av torkad frukt. Efterbeskan sitter i ganska länge och har en viss skärpa. Underbar öl, mycket söt DIPA. Absolut i världsklass!

E: Mycket grumligt, orangegult öl i princip helt utan skum. Doftar tämligen sött och maltigt med vissa fruktiga toner. Smaken är också kraftigt söt, med ett visst alkoholsting och markerad beska. Humlen märks absolut av, men är inte fullt så fruktig och smakrik som man kunde önska. Kan tänkas vara en lite trött flaska. I allmänhet en trevlig IIPA som gränsar mot ett amerikanskt barley wine.