måndag 27 juli 2009

Girardin Framboise


F: Doftar hallon på ett bra sätt. Smaken är torr och sträv, lite vattnig. Mild men bra syra. Viss beska som kanske inte passar så bra. Eftersmaken innehåller mer hallon än övriga ölen. Sträv och torr, lite för vattnig. Ok frambiose.

E: Ganska mörkt, kraftigt rött öl. Fruktig, lätt syrlig och lite söt doft med viss strävhet och tydligt inslag av hallon. Smaken är mycket speciell med inslag av hallonkärnor, en märklig bitterhet och en del ganska mild syra. Relativt stor sötma.

Mort Subite Oude Gueuze


F: Doften är mild men bra. Smaken är förvånansvärt sur men inte så unken. Riktigt bra. Det drar i kinderna och sticker både i näsan och gommen. Ett mycket gott tecken. Eftersmaken är tämligen klen och kortlivad. Som helhet en mycket bra gueuze som vet vad den gör. Toppklass.

E: Ljust bärnstensfärgat, lätt grumligt öl. Doften är syrlig och äppelfruktig, men relativt mild. Smaken är kraftigt syrlig och något smörig, med en tjockare munkänsla än de flesta gueuze. Syran dör ut relativt fort och lämnar en annorlunda men ganska kort och klen eftersmak. Rätt bra öl ändå.

Van Honsebrouck Bacchus Vlaams Oud Bruin


F: Doftar syrligt, sött och mycket gott. Precis så en bra sur bruin ska dofta. Smaken är lite vattnig men har goda smaker av frukt och bär. Mycket frisk och lättdrucken öl. Eftersmaken är i stort sätt obefintlig. Ölet är generellt alldeles för vattnigt men är ändå på något sätt mycket gott. Helt ok.

E: Mörkt brunt, lite rödaktigt till färgen. Doftar sötsyrligt med stort inslag av körsbär. Smaken är lätt vattnig, ganska söt och lite syrlig med toner av bär, framför allt körsbär. Helt ok, men ingen höjdare.

lördag 25 juli 2009

Liefmans Jan van Gent


F: Doftar sött och lite lagrat. Ganska intressant och lockande doft. Smaken är förvånansvärt vattnig och tråkig. Få, ganska tråkiga smaker och mycket vatten. En hel del damm som inte passar. Ett ganska dåligt öl.

E: Orangebrunt, grumligt öl med en hel del skum. Doften domineras av malt och säd, något unken med rejäl sötma, antydan till syra och inslag av halm. Smaken är tämligen vattnig, med mycket malt och säd, något gammal sådan. En märklig bismak kommer fram sent. Drickbar, men ingen höjdare.

Alvinne Extra Restyled


F: Doftar en del av humle och ganska mycket av drav och malt. Smaken är ganska vattnig. Ingen som helst kropp, bara några få smaker ute längs kanten. Smakerna som finns är dock mycket bra. Eftersmaken är riktigt bra. Sitter i länge och förändras hela tiden. Fantastiskt bra eftermak. Ölet som helhet är helt ok. Eftersmaken håller otroligt hög klass.

E: Ljust guldfärgat, grumligt öl med mycket stort skum. Doftar jäst och lite unket, belgiskt med inslag av humle. Smaken är mestadels av brödjäst, men med en tydlig bitterhet och strävhet. Humlen döljs lite bakom jästen. Annorlunda IPA, men helt ok.

torsdag 23 juli 2009

Verhaege Duchesse de Bourgogne (2½ år gammal)


F: Doften är syrlig och komplex. SMaken är söt, syrlig och mycket, mycket mer. Fantastiskt bra! Många mycket goda smaker. En riktigt bra sur bruin och generellt ett jäkla bra öl på alla sätt. Eftersmaken är inte så lång, men den är riktigt bra. Viss alkohol. Toppklass!

E: Sötrsyrlig, maltig, komplex och örtig doft. Smaken är rund, balanserad, syrlig, maltig med halm, majs och mejeriprodukter. Fantastiskt god. Bättre än färsk.

Boon Geuze Mariage Parfait


F: Doften är unken och frän på ett bra sätt. Smaken är mycket bra med en trevlig bitterhet. Väldigt bra gueuze men den är ganska mild och lite klen. Det är hela tiden bra smaker, men de är för klena. Eftersmaken håller i sig ganska länge och är riktigt bra. Som helhet är det en riktigt bra gueuze, men den saknar något.

E: Halmgult, grumligt öl med rejält, vitt skum. Doftar syrligt, unket och lite beskt med inslag av äppelskal. Smaken är rund och ganska komplex med syra, unkenhet och lite beska. Inslag av blåbär i den relativt söta eftersmaken. Riktigt god, om än lite väl mild.

Nögne Ö Dark Horizon Second Edition


F: Doften är alkoholig och mycket rostad. Smaken har en krämig, rostad och mycket god rostad-malt-vanilj. Riktigt jäkla otroligt bra. Eftersmaken är skön och lång. Under hela smaken kan man känna spår av gurka och och gamla grönsaker. Ett underbart öl på alla sätt. Det rostade och själva balansen i ölet är enastående. Världsklass!

E: Kolsvart öl med brunt, litet skum som försvinner totalt. Doftar sött och lite alkoholstarkt med torkad frukt och en del rostade toner. Smaken är rostad och söt med lite grönsakstoner och halvrutten sallad. Alkoholen lyser igenom en hel del, men stör inte så värst.

Girardin Gueuze White Label


F: Doftar lite vanilj och känns ganska mild. Smaken är sur och bra. En enkel och riktigt trevlig gueuze. Inte så många spännnade smaker men de som finns där är bra. Riktigt bra vardags-gueuze.

E: Ganska märklig, söt och äppelbetonad doft. Smaken är syrlig och tämligen söt med en hel del äppelfruktighet och en viss liten beska. God, men lite väl lättdrucken.

Abbaye des Rocs Brune


F: Doftar lite som gelégodis. Smaken är ganska mycket som gelégodis, inte så bra.

E: Mörkt brun med stort skum. Ölet är både till doft och smak sött, lite alkoholstarkt och tämligen örtigt. En bra brune, om än inget att höja till skyarna.

onsdag 22 juli 2009

Cantillon Zwanze 2008 (rabarber)


F: Doftar lite brödjäst och mjöl. Smakar lite omoget och det känns som om den innehåller ojäst socker. Smakar gott men inte så mycket mer. Känner ingen rabarber. Tämligen söt och ganska lätt. Mycket kul men egentligen inte så intressant.

E: Guldfärgat, klart öl. Komplex doft med inslag av bränt gummi, och en ganska stor strävhet. Smaken är lite väl söt, med en rejält sträv bitterhet. Fruktig eftersmak. God i allmänhet, men inte fantastisk.

De Cam Oude Kriek


F: Doftar mycket körsbär. Här finns mängder med bra kriekdofter. Riktigt bra! Smakar mycket och fantastiskt bra. Har alla de rätta smakerna i riklig mängd. Ofantligt god, helt underbar. Syra, sötma, körsbär, unkenhet, fränhet och mer, mer, mer. En av de (om inte den) absolut bästa kriekerna. Helt underbar, världsklss!

E: Orangeröd färg med vitt skum. Doftar fylligt av körsbär, med tydlig syra och unkenhet. Smaken är fylld av körsbär, med en stor och tydlig syra och en del unkenhet. Riktigt fantastiskt bra kriek. Slår även Hanssens.

Fantôme Chocolat


F: Smakar lite syrligt och unket på ett ganska trevligt sätt. Smaken är tämligen speciell, svår att placera. Ganska lättdrucken och lite vattnig, men god. Kan liknas vid en sötad och mycket utspädd gueuze. God och lättdrucken, men inte så mycket mer.

E: Ganska ljust bärnstensfärgat, klart öl med kraftigt vitt skum. Doften förstörs av alla rökare i lokalen. Smaken är något vattnig med en del malt, lite bitter kakao och kanske en liten aning chili. Viss fyllighet från alkoholen. Speciell och intressant, men når inte upp till sin hype.

Aventinus Weizen Eisbock


F: Smaken är fantastiskt god! Perfekt. Mycket söt med mycket bra vete-öl-smaker. Skumbanan. Den har alkoholhetta som passar riktigt bra. Många nya mycket bra smaker under hela tiden. Riktigt förbannat bra, världsklass!

E: Coca-colafärgat öl med litet men krämigt skum. Doftar fylligt av malt och vete och kanske lite rök (tveksamt, pga rökig lokal). Smaken är fyllig och nästan lite spritig med en balanserad sötma och vissa rostade toner.

Van Steenberge Beer Mania Mea Culpa


F: Doftar malt och lite sött. Ölet är överaskande gott och tämligen sött. Mycket maltsmaker. Eftersmaken är lite järnig, lite metallisk. Ölet börjar bra men slutar mindre bra. Helt ok öl.

E: Bärnstensfärgad. Doftar en del humle, lite jäst. Smaken är till en början dominerad av jäst och humle, inte helt olikt Westvleteren Blond. Strax därpå kommer dock en märklig, lätt metallisk smak. I sin helhet ett oväntat bra öl.

tisdag 21 juli 2009

3 Fonteinen Millennium Geuze (dec. 1998)


F: Doftar jättegott, ganska mild doft. Smakar oerhört gott. Inte surt eller unket utan snarare vinöst på ett mycket bra sätt. Många smaker som man kan finna i riktigt bra cidrar. Hur gott som helst och ofantligt svår att beskriva. Mousserade vitt vin och världens bästa cider i en gueuze-liknande kombination. Känner mig mållös. Detta är en sådan där dryck man kan sitta och njuta av i evigheter utan att bli det minsta trött på den, på ett mycket positivt sätt. En av de absolut bästa jag provat. Världsklass!

E: Stor, komplex doft med mycket syra, unkenhet, bittra örter och bränt gummi. Dammig, komplex smak av bränt gummi och en aning russin. Massor av smaker, ett fantastikt öl på alla sätt och vis. Minnesvärd.

Jandrain-Jandrenouille V Cense


F: Doftar lite humle. Smaken är lite speciell, aningen syntetisk blomster. Eftersmaken är inte så dum då de beskare tonerna kommer fram på ett mer dominerande sätt. Tämligen annorlunda öl som är svårt att beskriva. Som helhet är det sådär.

E: Mörkt rödbrunt öl med rejält skum. Doftar fräscht och med en del karamelltoner samt en hel del humle. Smaken är kryddig och lite syrlig med ganska mycket humle och en viss rostad ton. Inslag av fläder och örter. Intressant och god.

Cantillon Dernière Cuvée du 89


F: Den vanliga husdoften, vilket är bra. Syrligt och lite fränt. Smakar lite annorlunda. Söt-syrligt humle med lite bitterhet. Lite växtsaft men på ett trevligt sätt. Skön aromatiskt eftersmak. Ett ganska bra öl.

E: Fräsch men samtidigt unken doft. Smaken är Cantillon-typisk, med en tydlig bitterhet och inslag av äpple. Unken och med antydan till smak av disktrasa. Riktigt god.

3 Fonteinen Schaerbeekse Kriek


F: Doftar som en god kriek brukar dofta. Smaken är mycket bra, med unkenhet och bra mild körsbärssmak. Eftersmaken är mycket bra och håller i länge med riktigt bra smaker. Det finns syra och unkenhet men inte så intensivt som man kunde önska. Några få sämre drag och många fantastiskt bra. I slutändan en riktigt bra kriek.

E: Kraftigt mörkröd färg med krämigt, rosa skum. Doftar mycket friskt och fruktigt med mycket körsbär, lite unket och med en hel del syra. Smaken är ganska litet syrlig, men fruktig, ganska rund och nästan lite smörig. Speciell, men lite för mild för att vara bäst i världen. Något vaniljig i eftersmaken.

Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripel


F: Doftar humle och ganska trevligt. Smaken är mycket söt med bra humle. Allt är bra förutom det att smakerna inte passar ihop och den är oerhört obalanserad.

E: Ljust gult, något grumligt öl. Relativt mild, fruktig doft. Smaken är ganska bitter med inslag av jäst, humle och med en hel del sötma. God.

t Smisje + Dubbel IPA


F: Hur mycket skum som helst. Det bara bubblar i munnen. Ölet är generellt ganska bra, förutom en bitter tvålsmak.

E: Bärnstensfärgat öl med äggviteliknande skum. Mycket trevlig doft med en liten sötma och en hel del tropisk frukt. Smaken är tämligen besk med en viss belgo-syrlig ton och humle som smälter väl samman med resten.

Hanssens Oudbeitje


F: Doften är riktigt bra! Syrlig, unken med lagom mycket jordgubb. Smaken är tämligen söt och vattnig. Mycket bra smaker men alldeles för söt och mild. Kul med lyckade jorgubbssmaker men som helhet inte ett så lyckat öl.

E: Gulorange färg, ganska litet skum med stora bubblor. Doftar sötaktigt men ganska unket och med tydliga toner av jordgubbar. Smaken är relativt mild med en hel del jordgubbar, liten unkenhet och en blygsam syra. Kanske en liten beska i eftersmaken. Bra, men inte i närheten av krieken.

Verhaege Poprings Nunnebier


F: Doften är mild, vattnig och tråkig. Smaken är ganska god men mild. Lite järn och malt. Tämligen intetsägande smak. Inte dålig men heller inte speciellt lyckad. Halvtaskig blond.

E: Luktar lite jordnötter. Ganska vanlig blond, om än relativt kraftig. OK men knappast spännande.

De Dochter van de Korenaar Bravoure


F: Doftar lite rökigt och dammigt på ett bra sätt. Smaken är lite rostad och dammig och ganska maltig. Riktigt bra. Eftersmaken är är torr och angenäm. De rökiga tonerna passar riktigt bra. Toppklass.

E: Rökig, sotig och ganska söt doft. Märklig och komplex. Smaken är också den påtagligt rökig med tydlig sötma och lite godisaktig smak. Intressant och mycket trevlig.

Hanssens Oude Kriek


F: Doftar lite unket och sådant som en bra kriek ska dofta. Riktigt bra syra och mycket smak. Söt, syrlig, god och unken i en fantastiskt bra kombination. Riktigt lyckad kriek. Syran och ölets torrhet gör att munnen känns torr. Världsklass!

E: Kraftigt röd till fägren, knappt något skum. Doften är mycket unken och ganska fruktig med tydlig syra. Smaken börjar fruktig och nästan söt, fortsätter riktigt unken och avslutas med en kraftig syra och tydligt fruktig körsbärssmak. Riktigt bra kriek, fantastisk.

Hanssens Oude Gueuze


F: Doften är unken och bra. Lite syrlig och aromatisk. Smaken är mycket bra! Mycket syrlig och frän på ett bra sätt. Jäst frukt och unkenhet på helt rätt sätt. Den är ganska frän och det sticker lite. Riktigt bra gueuze, toppklass!

E: Grumligt, halmgult öl med litet skum. Doften är mycket syrlig och unken, påminner om stall och vinäger. Smakar syrligt och faktiskt ganska fruktigt, unket och med toner av halm. Viss liten beska. Riktigt bra gueuze.

Eldridge Pope Thomas Hardy's Ale (1982)


F: Doften är som vanligt mycket god. Smaken är ganska syrlig. Otroligt intensiv och otroligt god. Smakerna har smält samman på en annorlunda sätt. Fantastiskt bra! En antydan till gräs och harsyra finns. Eftersmaken är annorlunda men väldigt god. Hade kanske förväntat mig något annat och lite bättre, men den är ändå fantastiskt god!

E: Mörkt rödbrun färg, utan skum. Otroligt stor, fruktig doft med massor av malt, torkad frukt och syrlighet. Fantastiskt tjockt öl med sötsyrlig smak av torkad frukt, brända russin och brunt socker. Riktigt komplex smak med mycket syra, och en lång spännande eftersmak.

Courage Imperial Russian Stout (1983)


F: Doftar soya och lagrat. Smaken är mild och lite vattnig, men bara lite. Mycket sötma, russin och torkad frukt. De rostade elementen har förmodligen lagrats bort nästan helt. Kan tänka mig att det från början inte var en höjdar-RIS, men just nu är den mycket intressant. Riktigt kul, men kanske inte supergod.

E: Svart färg, brunt, krämigt skum. Doftar rostat, syrligt och lite unket med inslag av frukt, vinäger och surkål. Mycket runt, sötsyrlig smak som håller i sig länge och avslutas med en viss rostad ton. Har förmodligen tappat mycket stoutsmak, men är ett fantastiskt spännande öl.

söndag 12 juli 2009

Cuvée René Gueuze Lambic


F: Doften är unken och frän på ett mycket bra sätt. Smaken innehåller mycket järn och blod. Ölet ger en tydlig blodsmak i munnen om än mycket syrlig. Eftersmaken är bra. Generellt mycket trevlig och kul lambic.

AleSmith Wee Heavy


F: Doften är lite gelégodis på ett dåligt sätt. Smaken är oerhört välbalanserad. Inte så många spännande smaker men ölet är på något sätt otroligt intressant ändå. Fantastiskt aromatisk. Hela ölen är oerhört mjuk och trevlig att dricka, som silke och siden i gommen. En riktig fantastisk öl i världsklass!

E: Mörkt brunt, klart öl med rejält skum. Maltig, söt och fyllig doft. Smaken är mycket balanserad men en hel del örtig malt, en aning alkohol och ganska mycket sötma. Sticker inte ut, men är ett otroligt bra öl. Mycket välgjord.

Samuel Adams Utopias 2007


F: Doften är underbart komplex. Mycket av allt som hör ett bra barley wine till plus en massa saker som hör ett bra portvin till plus en massa som hör en bra sherry till. Smaken är ofantligt komplex. Så gott, så gott. Eftersmaken är så god och komplex och den är mycket svår att beskriva. Alkoholen märks tydligt, men på ett bra sätt. Underbar och helt (bokstavligt) otrolig! Världsklass, utan tvekan helt klart, världsklass!

E: Tjockflytande, kopparfärgad vätska utan kolsyra. Otroligt intensiv doft med massor av toner av framför allt ekfat, vanilj, malt och sötma. Kraftfull smak med tydlig ekfatston, söt och mycket alkohol. Fyllig, speciell och riktigt god.

Lost Abbey The Angel's Share


F: Doftar sött och gott. Lite alkohol och godis på ett bra sätt. Oj, vilken smak! Vilket barley wine! Smaken är mycket komplex och ortoligt god. Så spännande. Fatsmakerna gör mycket bra ifrån sig och det finns absolut inget att klaga på. Eftersmaken är underbart god och mycket aromatiskt. Balansen är det som knyter ihop hela ölen. Ett av världens absolut bästa barley wine. Världsklass när det verkligen är världsklass!

E: Mörkt brunt öl utan skum. Otroligt stor doft med mycket ekfat, sötma och torkad frukt. Söt, fyllig smak med malt, mycket torkad frukt och en stor mängd ekfat. Bourbon-aktig smak. Fatet dominerar väl mycket, men ett riktigt bra öl. Nästan ingen kolsyra. Mycket tjock vätska.

Barley John's The Dark Knight (returns)


F: Doftar oerhört mycket bourbonfat. Lite speciell doft, något frän. Smaken överraskar. Oerhört mycket bourbonfat men något spritig på ett dåligt sätt. Eftersmaken är otroligt häftig och kul med vill växtliga toner. Lite frän och tämligen gräsig. Kul och riktigt bra öl, bourbonfat och gräs beskriver den väl.

E: Svart färg. Otroligt stor och kraftig doft med riktigt mycket bourbonfat, men också en hel del kola. Smakar riktigt mycket borubonfat, dock inte på ett störande sätt. Ganska söt, med ett rejält alkoholsting. Dill, alkohol, lite malt och sötma. Sticker ut rejält och är riktigt, riktigt bra.

Drie Fonteinen Hommage


F: Doften är fantastiskt. Smaken är nästan omöjlig att beskriva på ett positivt sätt. Hur god som helst. Underbart syrlig och unken. Helt fantastiskt! Hallon och körsbär i en gudomlig lambic. Helt underbar, otroligt gott. Världsklass!

E: Kraftigt rött, grumligt öl. Fantastisk, otroligt fruktig doft med massor av hallon och en hel del körsbär. Smaken är kraftigt syrlig med massor av frukt, både hallon och körsbär. Kunde kanske varit lite mer unken, men är ett helt fantastiskt öl.

Three Floyds Dark Lord


F: Doften innehåller lite soya, korv, rostat och många fler spännande toner. Mycket spännande smak som en enormt tjock. Fantastiskt intressant med många oerhört goda smaker! Otroligt god och unik. Så tjock! Eftersmaken är rostad och ger en lätt pirrande känsla och är mycket god. En av de bästa RISerna, helt klart. Världsklass!

E: Söt, lite bränd, sotig doft. Sirap, soja. Smaken är söt och lite bränd, sotig med viss rostad syrlighet. Mycket sirap och soja, viss sälta. Otroligt tjock vätska. Speciell och mycket god.

Broklyn Brewing Company Black Ops!


F: Doften är fruktig och rostad. Smaken en mycket rostad och generellt väldigt god. De första smakerna är kanske lite väl mycket gurka men den senare smaken och eftersmaken riktigt goda. Riktigt bra öl!

E: Doftar fat, en del malt och viss sötma. Smaken är något vattnig och spritig. Mycket dill och massor av bourbonfat. Lätt obalanserad, ingen höjdare.

Carnegie Starkporter (1987)


F: Doften är lite dammig och tämligen lagrad. Smaken är lite rostad och mycket mogen. Spännande smak. Eftersmaken är fruktig och mycket kul. Riktigt bra öl!

E: Något tunn doft. Dammig med rostad malt. Smaken är något vattnig, dammig och rostad med en viss sötma. Ganska komplex, men lite matt.

Orkney Dark Island Reserve


F: Doften har mycket soya och är mycket intressant. Smaken är lite speciell med soya, rostat och damm. Eftersmaken är mycket dammig på ett riktigt bra sätt. Eftersmaken är fantastiskt god. Doften och smaken är bra men kanske lite för mycket soya. Eftersmaken är suverän. Som helhet ett riktigt bra öl.

E: Svart färg. Doftar rostat, lite rökigt med toner av grönsaker. Stor, söt smak med mycket brända toner. Lite eftersmak av kraftigt rökt korv. Mycket fat. Riktigt speciellt och mycket trevligt öl.

The Livery Verchuosity


F: Doftar lite unket och mycket trevligt. Smaken är riktigt god och har en väldigt trevlig unkenhet. Eftersmaken är fruktig. Riktigt bra öl, toppklass!

E: Mörkt rödbrun färg. Samma rödvinston som bryggeriets övriga öler i doften. Syra, frukt. Härligt syrlig och fruktig smak med rödvin och frukt. Körsbären finns där men dominerar ej.

The Livery Impeche


F: Doftar ytterst lite persika och lite malt. Smaken är inte så intressant. Eftersmaken är helt ok. Mycket torr öl som generellt är helt ok men inte så intressant.

E: Doften är syurlig och fruktig med rödvinstoner likt Hoppelbocken. Smaken är även den syrlig med rödvinstoner. Inte mycket persika, men god.

The Livery Hoppelbock


F: Doftar bourbonfat och saltgurka. Annorlunda men trevlig doft. Smaken är mycket annorlunda med syrlighet, fat, malt och mycket mer. Eftersmaken är kul men inte så bra.

E: Luktar tungt, kraftigt rödvin. Smakar lite rödvin och massor av bourbonfat. Ganska lätt i övrigt. Viss syra och inte jättemycket humle.

Ballast Point Sculpin IPA


F: Doftar ljuvligt. Humle och blomster på ett fantastiskt sätt. Underbart! Smaken är riktigt bra med oerhört lyckade halm- och maltsmaker. Mycket och bra humle. Eftersmaken är spännande och komplex. Underbart god IPA, bland de absolut bästa. Världsklass!

E: Luktar barrskog, citrus, frukt och massor av färsk humle. Smaken är lite söt, med massor av kåda, barr och blommor. Riktigt ”grön” smak. Rätt rejäl efterbeska. God och annorlunda, men kanske något obalanserad.

BFM Abbaye de Saint Bon-Chien Grand Cru 2008 (Vin Jaune Barrel)


F: Doften ör mild med något syrliga och annorlunda toner. Smaken är spretig och lite spritig men ganska god. Några plastiga och syntetiska inslag. Eftersmaken är inte så bra med en konstig beska.

E: Rund, något sydlig doft som antyder om en viss sötma. Smaken är örtig, lite syrlig och mycket speciell. Något unken med inslag av fat. Lite alkohol. Inte lika bra som den icke fatlagrade.

Shipyard Imperial Porter


F: Inte så bra doft, mycket skumgodis och annat syntetiskt. Smaken är ganska god men lite för söt och syntetisk. Eftersmaken är ok med bra damm. Ölet har några riktigt bra smaker men många tämligen dåliga delar som gör att ölet inte blir så lycket.

E: Mörkt brun, nästan svart vätska med stort skum. Doften är något sotig med en viss syra. Smaken är medelfyllig med en sotig, nästan lätt rökig ton, och en del malt och rostad syrlighet. Smakerna balanseras hyfsat men inte perfekt. Jag saknar lite kraft, fyllighet och personlighet hos detta godkända men något platta öl.

BFM Abbaye de Saint Bon-Chien


F: Doften är syrlig och god med lite ek och annat bra. Smaken är mycket syrlig och tämligen frän men generellt mycket bra. Eftersmaken är torr och syrligt aromatisk. Kul och bra öl, toppklass.

E: Rödbrunt, mycket grumligt öl med fällning. Kraftigt syrlig och lite godisaktig doft, inslag av körsbär. Tämligen syrlig smak, fruktig och god med lite jäst och lite trä. Mycket speciell, och god!

onsdag 1 juli 2009

BFM La Meule


F: Luktar mycket skumt, örter och annat. Luktar inte så gott. Smaken är lätt syrlig och lite dammig. Eftersmaken är underlig. Konstig öl som inte är så gott.

E: Ljust gult, grumligt öl med kraftig fällning. Doftar av jäst, örter, mycket salvia och en del dofter som påminner om utedass. Väldigt örtig smak med inslag av jäst, salvia ohc utedass. En viss örtig beska. Kanske en något bränd ton sent i eftersmaken. Mycket märkligt öl.

Jolly Pumpkin Calabaza Blanca


F: Doftar syrligt som en mycket mild gueuze. Friskt och lite vattnigt. Smaken är tämligen syrlig, lätt och har vissa död-jäst-toner. Eftersmaken är mycket lätt och innehåller kryddiga element. Ganska lustigt öl som inte riktigt passar in. Inte illa men heller inte bra.

E: Ljust gult, grumligt öl med relativt litet, vitt skum. Syrlig och örtig doft med inslag av såpa. Behagligt syrlig, jästig smak med en hel del örter och en viss tvålsmak. Trevligt och lätt sommaröl.