söndag 31 januari 2010

Dark Horse Reserve Special Black Bier


F: Doftar rostat, mustigt och gott. Smaken är mycket rostad, med många intressanta delar. Mycket bra och intressant smak. Inte så välbalanserad. Många bra smaker. Eftersmaken är lätt rostad och lite dammig. Bra eftersmak. Kraftfullt och riktigt bra öl.

tisdag 26 januari 2010

Hoppin Frog Fresh Frog Raw Hop Imperial Pale Ale


F: Doftar fräscht och välbalanserat. Söt, humlig och godisaktig doft. Bra doft. Smaken är ganska enkel men mycket god. En hel del roliga godissmaker och bra humlekaraktär. Eftersmaken är ganska kort men helt ok. Ett ganska gott öl.

E: Bärnstensfärgat, något grumligt öl med medelstort, vitt skum. Doften är fräsch och fruktig med en del citrus, tropisk frukt och lite sötma. Smaken är rund och mycket fruktig, med toner av ananas och en lätt men trevlig beska. Riktigt bra.

Founders Centennial IPA


F: Doftar humligt och mycket gott. En hel del hubba-bubba-humle, på ett bra sätt. Bra doft. Smaken är oerhört nötig, med mängder av olika nöt-smaker. Ganska lustig smak. Inte alls dåligt, men det finns några opassande smaker. Eftersmaken är kort och inte så spännande. Helt ok öl.

E: Bärnstensfärgat, klart öl med relativt stort, vitt skum. Doften är stor och mycket fruktig med kraftiga inslag av kåda, tallbarr, tropisk frukt och lite diskmedel. Smaken är också den fruktig med barrträdsaktiga toner, en viss sötma som drar åt aprikos och en behaglig beska som dröjer sig kvar länge. Riktigt bra IPA.

Samuel Smiths Organic Raspberry Fruit Beer


F: Billig och konstgjord hallondoft. Smaken är ok om man talar om läsk. Noll ölkänska. Eftersmaken är kort och ointressant. Kan drickas som läsk, men helst inte.

E: Mörkt rödfärgat öl med litet, vitt skum. Doften är mycket kraftig, söt och ganska syntetisk med stora inslag av hallonsylt. Smaken är aningen syrlig och mycket söt med en del hallon och lite magsyra. En märklig bitterhet nånstans. Inget vidare.

Samuel Smiths Organic Cherry Fruit Beer


F: Doftar tuggummi-körsbär. Riktigt illa. Smaken är lika illa eller värre, med samma vedervärdiga körsbärssmak plus annat konstigt och osmakligt. Eftersmaken är hemsk, mest på grund av att den håller det äckliga kvar i munnen längre. Kan knappast bli sämre.

E: Kraftigt rödaktigt öl med litet, luftigt skum. Doften är skarp och syntetisk med enorma mängder körsbär, tuggummi och marsipan. Aningen stickig. Smaken är bättre, med viss syra men fortfarande en dominant, syntetisk körsbärssmak som drar åt bittermandel och tuggummi. Sådär.

Samuel Smiths Organic Strawberry Fruit Beer


F: Doftar sött, lite syrligt och en hel del jordgubb. Intressant doft. Smaken är mycket god, för att vara en läsk. Ingen ölkänsla alls. Eftersmaken är i stort sätt obefintlig. Otroligt dålig öl, förvånansvärt bra läsk.

E: Mycket grumligt, aprikosfärgat ölmed litet skum som lägger sig snabbt. Doften är kraftig och mycket sötsliskig med massor av jordgubbssylt. Smaken är söt, lite syrlig och kraftigt jordgubbsdominerad. Vissa märkliga, kemiska bismaker och en lätt störande beska. Sådär.

lördag 23 januari 2010

Aecht Schlenkerla Eiche

F: Doftar gott av bra rök och maltigt öl. Smaken är riktigt god med intressanta och nyskapande rök-nyanser. Lite prickig korv och jäst i smaken men inte så det stör. Bra ölkänsla. Röksmakerna känns lite torrare och hårdare än de andra rökta Schlenkerlaölerna. Små antydningar av ek och ek-vanilj. Eftersmaken är bra och sitter i länge. Riktigt, riktigt bra rököl, toppklass.

E: Ganska ljust brunt, klart öl med medelstort, benvitt skum. Doften är mycket rökig med lite träiga toner. Smaken är också den rökig, med toner av trä och vanilj och en hel del charkuterier i eftersmaken. Riktigt gott, och lite annorlunda gentemot de vanliga Schlenkerla.

Beer Here Fat Cat


F: Doftar humle. Stor och bra humlekaraktär, riktigt bra doft. Smaken är något knepig. En hel del lustiga smaker tillsammans med ganska många riktigt bra smaker. Eftersmaken är annorlunda och spännande. Bra eftersmak. Ganska bra öl.

E: Doftar humligt med lite jäst, urin och belgotoner. Smaken är fruktig och lätt urinbetonad. Lättdrucket och inte helt dumt ändå.

Hair of the Dog Rose


F: Doftar sött, fruktigt och mycket friskt. Mycket bra doft. Smaken är frisk och mycket god med nyanser av söta blommor. Välbalanserad, smakrik och lättdrucken. Eftersmaken är god men kort. Riktigt bra öl!

E: Bärnstensfärgat, klart öl med litet, luftigt skum. Doften är lite märklig, lite parfymatisk och kryddig med stort inslag av dijonsenap. Smaken är aningen nötig, blommig och parfymatisk med inslag av smör, kryddor och senap. Gott, men framför allt intressant.

Mikkeller 黑 Black Whisky Edition


F: Doftar alkohol, ganska vinöst, mycket ek och väldigt intressant. Smaken kraftfull! Mycket fat och mycket komplext. En hel del bra beska och välkommet damm. Ek-smaker på riktigt. Mycket komplex smak, inte så välbalanserat men det stärker nästan bara denna ölens brutalitet. Det finns en antydan till trä-beska som inte passar in. Eftersmaken sitter i i evigheter. Riktigt bra eftersmak. Supergod öl med massor av smak. Toppklass!

E: Svart, tjockflytande öl med förvånansvärt stort, brunt skum. Doften är kraftfull, alkoholstinn, söt och rostad med inslag av fat och whisky. Smaken är mycket kraftfull med vissa trätoner, en del spritighet och inslag av vanilj och kakao. Brutalt men (och?) gott.

Avery The Czar Imperial Stout


F: Doftar torr soya och alkohol. Smaken är ganska grön och lite omogen. Mycket obalanserad. Skär sig lite mellan skarpt alkoholsting, drav/malt -sötma och rostade smaker. Lite damm och gurka. Eftersmaken är ok men aningen grön och dammig. Ok öl.

E: Svart färg med medelstort, ljust beigefärgat skum. Kraftfull, vinös och rostad doft, kanske med en liten hint av tonkaböna. Smaken är kraftig, fyllig och ganska märklig. Vissa toner av svamp och tonkaböna. Märklig, maltig bitterhet i eftersmaken. Inte jättegott faktiskt, mest konstigt.

tisdag 12 januari 2010

Cantillon Blåbær Lambik


F: Doftar syrligt, unket, blåbär och riktigt jäkla gott. Fantastisk doft, blåbären ger en spännande twist. Smaken är framförallt syrlig med bra hintar av blåbär. Eftersmaken är framförallt unken. Riktigt, riktigt bra öl. Fantastiskt kul med blåbärssmakerna ovanpå en riktigt bra lambic. Otroligt gott, världsklass!

Moylans Ryan OSullivans Imperial Stout


F: Doftar rostat och lite fränt. Intressant men inte bra doft. Smaken är först ganska gräddig med mycket gröna smaker. Sen blir den snabbt oerhört dammig och rostad. Mycket obalanserad med en hel del opassande smaker. Eftersmaken är enkel, nästan tråkig och ger en torr känsla i munnen. Ok öl.

Samuel Smiths Oatmeal Stout


F: Doftar lätt rostat och lite sallad. Ganska enkel doft. Smaken är enkel men god. Rostade toner, lite maltsötma och en aning sallad som faktiskt inte stör. Bra ölkänsla och ett genuint intryck. En hel del vatten, men det stör inte nämnvärt. Eftersmaken är dammig och något bitter. Bra enkel öl.

söndag 10 januari 2010

Beer Here Hopfix


F: Doftar mycket humle. Riktigt bra doft. Smaken är ganska enkel men riktigt god. Mycket bra humlesmaker med bra och lagom beska. Ölkänslan finns hela tiden i bakgrunden men känns inte bortglömda. Det är humlen som hela tiden håller ton. Frukt, blommor, beska och smak, allt är bra humle. Det finns även lite färsk humle som är intressant. Riktigt bra öl!

Anderson Valley ESB


F: Doftar malt och drav. Smaken är enkel men ganska god. Kanske lite väl mycket malt-sötma och hö/drav-smaker. Humle och beska väger dock upp lite av det tråkiga. Tung känsla men inte på ett bra sätt. Eftersmaken har en viss intressant bitterhet. Helt ok öl.

Anderson Valley Winter Solstice


F: Doftar sött med nyanser av kola och drav. Ok doft. Smaken är mycket söt med en hel del udda godissmaker så som kola, vanilj och ojäst malt. Enkel smak utan riktig ölkänsla. Eftersmaken är obefintlig. Mycket sötma, malt och en hel del drav men inte så mycket öl. Ok öl, inte mer.

Dark Horse Crooked Tree IPA


F: Doftar mycket gott med en hel del humle-frukt. Välbalanserad och inbjudande doft. Smaken är söt och tämligen enkel. Avslutar med en lite opassande jästighet. Mycket bra humle men inte särskilt bra ölkänsla. Eftersmaken försvinner snabbt och är ganska tråkig. Helt ok öl.

torsdag 7 januari 2010

Avery Mephistopheles Stout




F: Doftar alkohol, rostat och fat. Obalanserad men inbjudande doft. Smaken är på något sätt vattning och mycket tung samtidigt. Alkohol och rostade toner dominerar. En hel del smak av demerarasocker. Eftersmaken är bra men inte så tydlig. Trä-smakerna känns generellt lite omogna. Helt ok öl.

E: Svart färg med krämigt, brunt skum. Doften är kraftig, nästan stickig, med stor sötma och vissa rostade toner. Lätt spritighet med toner av trä och vanilj. Smaken är söt och kraftfull med toner av bourbon, kaffe och humle. Rostad eftersmak. Gott.

Dieu du Ciel Rigor Mortis Abt


F: Doftar nästan klassiskt belgiskt, med några annorlunda nyanser. Smaken har en lustig bitterhet, nästan som maskros-sav. Eftersmaken är enkel med få smaker. Bitter, konstig öl som är osammanhängande och tämligen konstig. Omogen malt och blöt drav. Riktigt dåligt öl.

E: Mörkt rödbrunt, grumligt öl med ganska litet, vitt skum. Doften är söt, fruktig och tämligen belgisk med en del rutten sallad. Smaken är maltig med inslag av säd och jäst samt en viss sötma. Tråkig "belgare".

The Original HΨ Super Beer




F: Doftar ganska typiskt belgiskt, fast med en friskare ton än många andra belgare. Smaken är bitter med många udda lätt konstiga smaker. Tämligen mycket jäst och en viss opassande unkenhet. Ganska mycket vatten. Inte så bra öl.

E: Guld-orange-gul vätska med vitt skum. Doften är fruktig och lite jästig med en lite märklig kryddig ton. Smaken är fruktig med viss syra och viss sötma, inslag av jäst, grönsaker och citrus. Munkänslan hamnar någonstans mellan den hos en tripel och ett mousserande vin. Klart drickbart.

måndag 4 januari 2010

Lost Abbey Judgment Day


F: Doftar sött och syrligt, en ganska inbjudande doft. Smaken är stark och lite frän med sötma och många intressanta smaker. Druvor och frukt tillsammans med malt och lite humle. Inte speciellt välbalanserad med riktigt god.

E: Mycket mörkt rödbrunt med luftigt, ljust beigefärgat skum. Doften är söt och mycket fruktig med russin, körsbär och lite grönsaker. Smaken är söt, fruktig, aningen rostad och ganska syrlig med en lätt spritig eftersmak. Gott.

söndag 3 januari 2010

Lindemans Oude Lambik (Loerik)



E: Gulorangefärgat, grumligt öl med tämligen litet, vitt skum. Doften är mycket unken och ganska syrlig med inslag av halvruttna äpplen. Smaken har en rund syrlighet som dock skär lite skönt i halsen i eftersmaken. Stor unkenhet och fruktiga inslag. Riktigt bra.

Cantillon Reed Gueuze Pinot Noir



E: Röd-orange-rosa öl nästan utan skum. Doften är helt fantastisk, mycket fruktig och syrlig med inslag av röda bär. Smaken är aningen sträv och mycket syrlig med fruktiga inslag av druvskal och bär. Eftersmaken river lite i hals och mungipor med sin kraftiga syra. Fullständigt fantastiskt öl.

3 Fonteinen Druiven Geuze Malvasia Rosso



E: Guldaktigt öl med vitt skum som lägger sig snabbt. Stor, mycket unken doft med viss fruktighet och syra. Smaken är först syrlig och hustypisk med litet inslag av bränt gummi och en stor unkenhet, för att sedan övergå i mycket fruktig. Eftersmaken har en litet störande ton av härsket smör. Ändå ett fantastiskt bra, komplext, smakrikt och gott öl.