torsdag 25 mars 2010

Mikkeller Beer Hop Breakfast


F: Doftar jättelustigt. Kaffe, humle och rostad malt i en salig, men fantastisk lyckad, blandning. Svårt att sätta fingret på vad det är som är så bra i doften, men det riktigt lyckat. Smaken är på samma sätt som doften, lite konstig men mycket god. Bitter och aromatisk humle, kraftfullt och aromatiskt kaffe, intensiv och smakrik rostad malt. Riktigt kul och riktigt bra smak. Eftersmaken är ganska lång och bitter. Smakrik och riktigt god, men ändå lite tråkig i jämförelse med huvudsmaken. Fantastiskt bra öl, toppklass.

E: Svart öl med ganska stort, beigefärgat skum. Doften är stor och rostad med en hel del gröna toner av humle och ganska mycket kaffe. Smaken är kraftigt rostad med en liten syrlig ton. Mycket kaffe, mycket humle. Lite gräs, hårt rostad malt och bittra örter. Riktigt gott.

onsdag 24 mars 2010

Mikkeller 1000 IBU


F: Doftar mycket av humle men även stänk av urin. Bra mjuka humletoner blandas med knepiga urinoar-stens-toner, inte så bra. Smaken är oerhört besk. Mycket enformig och på samma gång obalanserad. En ganska söt maltighet skär sig lite mot beskan och humletonerna. Eftersmaken är lång, besk och lite småtråkig då det inte finns speciellt mycket humlearom i form av blomster eller frukt. Obalanserad men ok öl.

E: Kraftigt rödaktigt öl med medelstort, ljust beigefärgat skum. Doften är kraftigt humledominerad men också söt och med den typiska Mikkeller-belgiska tonen av urin. Smaken är fruktig och söt med toner av bär, druvor och lite jäst. En rejäl men inte bedövande beska. Inget som direkt imponerade, men ganska gott.

tisdag 23 mars 2010

Schloss Eggenberg Urbock 23°


F: Doftar sött och maltigt. God doft. Smaken är söt och mustig med en liten beska. Ganska sliskig och tung smak. Eftersmaken känns torr vilket var oväntat efter huvudsmaken. Ölen är generellt lite obalanserad och sliskig, men het ok.

E: Ljust bärnstensfärgat, klart öl med litet, vitt skum. Söt, maltig doft, mestadels med toner av halm. Smaken är söt och aningen alkoholstinn med toner av halm, majs och lite drav. Helt ok, om än lite i tyskaste laget för mig.

Schloss Eggenberg Doppelbock Dunkel


F: Doftar sött, maltigt och ganska mustigt. Bra doft. Smaken är något vattnig men tillräckligt söt och maltig för att det ska vara gott. Det finns en viss beska som inte passar. Ganska simpelt och lite vattnigt öl men faktiskt riktigt gott.

E: Mörkt rödbrunt, klart öl med litet skum. Doften är söt och mycket maltdominerad med toner av konserverad majs, karamell och lite drav. Smaken är söt och dammig med en stor maltighet och lite toner av torkad frukt. Ganska gott.

söndag 21 mars 2010

Captain Lawrence Captains Reserve


F: Doftar gott. Bra humle med fruktig karaktär. Smaken är förvånansvärt maltig med ganska mycket drav. Några lustiga smaker som påminner om chips. Annorlunda och oväntad smak, men helt ok. Eftersmaken är jästig och aningen för besk. Annorlunda men ok öl.

The Bruery Autumn Maple Barrel Aged


F: Doftar sött, mycket fat, kryddigt och riktigt gott. Bra doft. Smaken är mycket fatig, ganska kryddig och lite sur. Mycket alkoholsting och mustiga kryddor ger en jul-känsla. Värmande, kraftfullt och mustigt. Lustig, obalanserad smak men ändå god. Eftersmaken är lång ganska kryddig, aningen syrlig och helt ok. Ganska bra öl.

fredag 19 mars 2010

Nøgne Ø God Jul Islay Edition


F: Doftar kraftigt av rök och ekfat. Dammig och ensidig doft. Smaken är mycket dammig med torra, klumpiga eksmaker som inte passar in. Röksmaken känns mycket felplacerad. Inte så bra smak. Eftersmaken är ganska salt med nyanser av tång och hav. En brutalt Islay-fat-lagrad öl som nästan blir helt förstörd av fatlagringen.

E: Nästan svart med ganska litet, krämigt beigefärgat skum. Doften är tjock, fyllig, lite stickig och totalt dominerad av fatet. Stora inslag av tjära och torv. Smaken är rökig, lätt spritig men ändå lite blaskig. Mycket torv och tjära, lite sälta. Total slakt av ursprungsölet. Intressant men inte mycket mer.

Valley Brew Überhoppy Imperial IPA


F: Doftar blommigt av söt humle och lite mustig malt. Mycket god men något ensidig doft. Smaken är frisk, humlig och riktigt bra. Söta malttoner i kombination med blommig och besk humle. Mycket bra enkla smaker i en välbalanserad öl. Eftersmaken är ganska bitter med mycket humle. Bra eftersmak. Riktigt bra öl, toppklass.

E: Mörkt bärnstensfärgat, klart öl med ganska litet, nästan vitt skum. Doften är mycket humledominerad och fantastiskt fruktig med en rejäl maltbakgrund. Inslag av citrus, ananas och torkade aprikoser. Smaken är relativt maltig och söt men med en rejäl humlesmak och kraftig beska. Framåt eftersmaken kommer toner av smörkola. Riktigt bra DIPA, som nästan är i gränslandet till amerikanskt barleywine.

t Smisje Dubbel


F: Doftar tuggummi och av jästiga kryddor. Inte så bra doft. Smaken är dammig och ganska kryddig. Mycket obalanserad smak. Många olika konstiga smaker som spretar, så som det kan bli om många dåliga belgiska smakerna blandas. I eftersmaken finns lite jäst, damm och godis. Inte så bra öl.

E: Bärnstensfärgat öl med ganska stort, vitt skum och små bitar som flyter omkring. Doften är mycket jästdominerad och ganska syrlig med en hel del örtiga toner och lite kokta grönsaker. Smaken är skarpt örtig och ganska jästbetonad. Viss fruktighet. Typiskt belgiskt men lätt obalanserat öl.

t Smisje Fiori


F: Doftar lite malt, en aning humle, en hel del blöta blomblad och kanske lite kokt broccoli. Lustig doft. Smaken är bättre med mer maltighet. Men det är mycket blomsmaker och växt-beska. Mycket parfym. I eftersmaken finns ännu mer parfym. Lustigt och inte så gott öl.

E: Bärnstensfärgat, klart öl med medelstort, vitt skum. Doften är relativt fyllig och lite kryddig med stora inslag av kokta grönsaker, typ kronärtskocka och palsternacka. Smaken är maltig, kryddig och ganska blommig med en hel del kokta grönsaker. Drickbart, men inte direkt gott.

t Smisje Sleedoornbier


F: Doftar unket på ett mycket dåligt sätt. Gamla strumpor och möglig mat. Riktigt illa. Smaken är nästan lika hemsk. Samma unkenhet plus möglig, gammal sallad. Hela ölen ger en känsla av fuktskada, väldigt dåligt. Om inte vidrigt, så nästan.

E: Rosaaktigt, grumligt öl med medelstort skum. Doften är märklig. Lite källarlik, lite fruktig och med toner av mögel. Smaken är faktiskt äcklig. En konstig rökighet, märkliga bäriga och träiga smaker. Konstigt. Dåligt.

lördag 13 mars 2010

De Schuur Meneer


F: Doftar ganska klassiskt belgiskt. Något friskare och lättare doft med toner av malt och lite tuggummi. Smaken är jästig, lite söt med vissa beska toner. Ganska nötig och bra smak. Eftersmaken är något fruktigare än väntat, med mer humle och mildare beska. Helt ok öl.

E: Mycket ljust gult öl med medelstort skum. Doften är mycket fruktig, örtig och aningen blommig med toner av jäst. Smaken är jästbetonad och örtig med stor fruktighet och inslag av ananas. Gott!

torsdag 11 mars 2010

Dark Horse Fore Smoked Stout


F: Doftar rostat och lite dammigt. Tung men ändå lite frän doft. Något spretigt men fortfarande inbjudande. Smaken är dammig, söt och rostad. Enkla, goda och ganska typiska stout-smaker. Mycket gott men inte speciellt avancerat. Eftersmaken är lite rökig och något jästig. God öl.

E: Svart öl med litet, beigefärgat skum. Doften är lätt syrlig, sotig och mycket rökig. Smaken är relativt lätt, med en tydlig rökighet, toner av rostad malt och en liten syrlighet. Eftersmaken har toner av rå sparris och bränt trä. Imponerar inte jättemycket, men ett helt ok öl.

Harviestoun Ola Dubh (40 Year Old)


F: Doftar kryddigt av mogen whisky. Dova eknyanser, välbalanserat och mycket gott. Mycket inbjudande doft. Smaken är mustig, maltig, lätt rostad och riktigt god. Många olika smaker som spelar och utvecklas. Mycket whisky och samtidigt bra ölkänsla. I eftersmaken kommer flera olika eksmaker fram tydligt. Kraftfullt men lågmält. En oerhört whisky-dominerad öl som fortfarande känns äkta. Riktigt, riktigt bra, i toppklass!

E: Nästan svart öl med litet, beigefärgat skum. Doften är fatdominerad och vaniljbetonad med toner av dill. Smaken är rund, fyllig, ganska söt och dominerad av ekfat. Toner av vanilj, dill och smörkola. Eftersmaken är aningen obalanserad mellan en smörig vaniljton och en rostad beska. Ändå ett mycket gott öl.

Cave Creek Chili Beer


F: Doftar inlagd majs och inlagd chilifrukt. Doften drar mer åt mat (tacos) än åt någon öl jag provat. Smakar inte så mycket, men det finns nyanser av majs och drav. I slutet av smaken kommer chilihettan fram. I eftersmaken kommer hettan fram ordentligt. Inte så mycket chilismak utan mest hetta. Känns lite som att dricka mycket utspädd, kolsyrad majsspad och bita i en chilifrukt direkt efter. Doft och smak är ingeting men eftersmaken är mysigt het. Jag gillar hettan som kittlar i halsen. Jag gillar känslan av att dricka denna ölen även om det egentligen är en skräp-öl.

Samuel Smiths India Ale


F: Doftar malt och trött humle. Ok doft. Smaken är god och välbalanserad med bra mjuk beska. Även en viss örtig friskhet. Mycket mjuk och rund smak. Riktigt bra ölkänsla. Eftersmaken är lång, torr och riktigt god. Humlearomen kommer fram tydligare i eftersmaken. En riktigt bra men mycket enkel all-round-öl.

måndag 8 mars 2010

Samuel Smiths Nut Brown Ale


F: Doftar maltigt och lite mustigt, men det är en klen doft. Smaken är mycket bättre. Söt malt med lite kola och aning bränt socker. Men även lite ört-smaker som ger en friskhet. Bra smak. I eftersmaken kommer beskan fram på ett bra sätt, mild och välplacerad. En mycket enkel men välgjord och god öl.

Samuel Smiths Pure Brewed Lager


F: Doftar en del malt och drav. Även lätta nyanser humle och skumbanan. Ganska bra doft. Smaken är mycket svag och inte särskilt intressant. Inte vattnig direkt, men förvånansvärt smaklös. Eftersmaken är något bitter men inget mer, dessutom riktigt kort. Smaklös och ganska tråkig öl.

torsdag 4 mars 2010

Struise / Pipeworks Xenophon’s Wine



F: Doftar kola, malt och jäst. Lustig men ok doft. Otroligt torr och dammig smak. Mycket annorlunda. Lite örtigt men framförallt torr med en tydlig smak av stendamm. Noll ölkänsla. Eftersmaken är också dammig med tydliga inslag av krossad sten och grus. Mycket lustigt öl som inte är så bra.

E: Rödbrunt, mycket grumligt öl med rejäl fällning och ganska litet, benvitt skum. Doften är fyllig med rikligt av både humle och malt, samt en ganska söt ton som drar åt kartong. Smaken är mycket märklig; i början aningen fruktig och rejält söt, men mer och mer utvecklas en konstig besk ton som påminner om kartong. Otroligt märkligt och inget vidare.

Russian River Supplication




F: Fantastisk doft. Lätt syrlig och lagom unken i en perfekt balans. Oerhört bra och inbjudande doft. Smaken är sur men mild. Ganska enkel men riktigt god smak. De syrliga tonerna har övertaget men vissa lätta unkna smaker ger balans och lite komplexitet. Riktigt, riktigt god smak. Eftersmaken är jästig och lite felaktig. Felplacerad, lite konstig och mycket opassande. Dålig eftersmak. Doft och smak håller världsklass medan eftersmaken inte är bra. Fantastiskt öl!

E: Röd-orangefärgat, lätt grumligt öl med ganska stort, benvitt skum. Doften är otroligt vinös och mycket ekfatsbetonad med stora fruktiga inslag av druvskal och fatigt rödvin. Smaken är ganska syrlig och mycket fruktig. Toner av körsbär, brettanomyces, vanilj, ek, druvskal, krusbär, antydan till tanniner och en lång, bärig eftersmak. Mängder av toner jag aldrig tidigare upplevt i ett öl. Fantastiskt spännande, och fantastiskt gott.

The Bruery Autumn Maple



F: Doftar oerhört kryddigt, ganska maltigt och lite skumbanan. Ok doft. Även smaken är också oerhört kryddig med juliga smaker. Jäst och beska. Obalanserad men ok smak. Eftersmaken är mycket lång, ganska torr och mycket kryddig. Spretig och väldigt kryddigt öl som inte känns genomtänk. Inte illa men heller inte lyckat.

E: Kraftigt rödaktigt, nästan klart öl med ganska tjockt, benvitt skum. Doften är fyllig och kryddig med en hel del sötma och inslag av jäst och julkryddor. Smaken är söt, kraftig och lätt alkoholstinn med örtiga och kryddiga inslag. Speciell smak som är svår att sätta fingret på. Gott.

Struise Schommelpeird


F: Doftar lite syrlig jäst, godis och mycket skumt. Lustig och annorlunda doft. Smaken är också mycket skum med mängder av lustiga smaker. Väldigt annorlunda, mycket obalanserat och inte så gott. I slutet av smaken kommer lakritsrotsmaker stark och håller i sig hela eftersmaken. Inte själva lakritsen i sig, utan mer roten. Torr och träig eftersmak som är riktigt bra. Lustigt öl som inte är så lyckat.

E: Röd-guldaktigt, lätt grumligt öl med en massa små partiklar som flyter omkring, och ett ganska stort, benvitt skum. Doften är sötsyrlig och fruktig med toner av skumgodis och malt. Smaken är örtig och ganska märklig, med fruktiga, godisaktiga toner, lite alkohol och en ganska besk och humledominerad avslutning. Eftersmaken är bitter och påminner om diskmedel. Speciellt och klart drickbart.