lördag 2 oktober 2010

Goose Island Night Stalker


F: Doftar tungt, lite mögel och aning havre. Kanske lite lustigt. Ok doft men inte mer. Smaken är mycket mjuk och väldigt len. Mycket trevlig och ganska annorlunda RIS. Kanske aningen mycket havresmaker. Annars en härlig smak. Eftersmaken är kort och tråkig. Damm. Inte så mycket smak. (040)

E: Svart öl med medelstort, beigefärgat skum. Doften är rostad och söt med vissa lustiga, lätt fruktiga toner. Lite vanilj och lite bränt socker. Smaken är söt och rostad med stora toner av torkad humle med lite citrus och gräs. Lite havre och lite sprit. En riktigt bra RIS som framför allt lyckas sticka ut ordentligt.

Alvinne Alvino Bourgogne Barrel Oak Aged


F: Doftar syrligt och fruktigt. Ganska god doft. Smaken är också ganska syrlig och söt. En hel del frukt och körsbär. Spännande och rolig smak. Mycket obalanserad dock, men det gör inget. Fatet ger en viss torr känsla. Kul öl. Eftersmaken är ganska söt och har en tydligare smak. Aromatiskt och med antydan av salmiak. Bra, helt ok öl. (221)

E: Orangerödigt, lätt grumligt öl med medelstort, nästan vitt skum som lägger sig fort. Doften är tydligt syrlig och mycket fruktig med en del toner av körsbär och ek. Smaken är lätt unken, fatbetonad och syrlig med en liten sötma. Stor fruktighet och tydligt inslag av trä. Riktigt gott.

De Molen Hel & Verdoemenis Misto B.A.


F: Doftar massor av fat. Rostat, spritigt och lite överdrivet, men gott. Smaken är lite konstig men bra. Kraftfull och fatig, mycket smakrikt. En hel del alkohol. Spännande och aromatiskt, men mycket obalanserad. En kul öl. Eftersmaken är grön och lite dammig. Inte jättebra men helt ok. (222)

E: Nästan svart öl med litet, luftigt, ljust beigefärgat skum. Doften är rund och mycket fatdominerad. Bourbonfatet dominerar med sina toner av dill, vanilj och ek. Smaken är rostad, söt och fatdominerad, med en del toner av kaffe, vanilj, dill och lite sprit. Relativt bitter, lite obalanserad. Riktigt bra.

Dogfish Head Theobroma


F: Doftar mycket frukt. Sött, syrligt och spännande. Kul doft. Smaken är mindre spännande. Känns ganska spritig och simpel. Fortfarande fruktig men för alkoholsmakdominerade. Spretig och ganska nötig. Inte jättebra smak. Eftersmaken är lite besk vilket skär sig mot fruktsmakerna. Simpel och lite meningslös öl, men också intressant och häftig. (310)

E: Ljust bärnstensfärgat, klart öl nästan skum. Doften är fruktig, kryddig och intressant. Antydan till spritighet. Lite milda chilitoner. Smaken är fruktig, ganska maltig och kryddig med toner av mild chili och kanske en antydan till kakao. Viss syra. Intressant och gott.

Founders Porter


F: Doftar lite syrligt och rostat. En del choklad och en del grönt. Ganska bra doft men inte klockren. Smaken är mäktig och kraftfull. Tung med kraftigt rostade och krämiga smaker. Mycket gott och med en helt ok balans. Eftersmekn är kryggid ocg intressant. Många bra smaker. Riktigt bra öl. (133)

E: Nästan svart öl med stort, beigefärgat skum. Doften är rostad och aningen fruktig med lite toner av grönsaker. Smaken är fyllig och mycket rund med lätt fruktiga toner av julmust, en hel del rostad malt och lite kakao. Ganska rejäl rostad beska i eftersmaken. Bra porter.

Harviestoun Old Engine Oil


F: Doftar friskt och maltigt, utan sötma. Lite korn. En ganska simpel öldoft. Smaken är mycket bättre. Rostad malt och arom. GOd enkel smak. Lite rostad-malt-beska finns men det söt inte. Eftersmaken är enkel och god. Mycket trevligt vardagsöl. (111)

E: Nästan svart öl med ganska litet, ljust beigefärgat skum. Doften är lätt sotig, nästan rökig med lite charkuterier och gurka. Smaken är sotig, lätt rökig och maltig med tydliga rostade toner. Trevligt.

Nøgne Ø Imperial IPA (#500)


F: Doftar lite unket. Lustig doft med tydlig humlekaraktär. Intressant men inte gott. Smaken är bättre men inte heller riktigt bra. Lite felsmaker. Det är mycket och tydliga smaker med de känns antingen felplacerade eller felaktiga. Sötma men utan malt och konstig humle. Eftersmaken är bitter och inte alt bra. Drickbar men inte bra. (000)

E: Röd-brun-orangefärgat, grumligt öl med medelstort, benvitt skum. Doften är lätt smörig och mycket fyllig, maltig och ganska fruktig. Smaken är fylld av torkad frukt med en del aprikoser, en tjock maltbakgrund, lite smör och en tydlig beska. Riktigt trevlig DIPA i den maltigare skolan.

Founders Reds Rye P.A.


F: Doftar enkelt och gott. Mild humle och bra malt. Stabil och väldigt välbalanserad doft. Smaken är oväntat beskt. Något enformig och onödigt beskt. Hel ok och faktiskt riktigt god smak. Eftersmaken är lite tråkig, förmodligen för beskan i huvudsmaken har dövat smaklökarna lite. Hel ok öl. (410)

E: Kraftigt rödaktigt öl med medelstort, nästan vitt skum. Doften är fruktig och citrusbetonad med en trevlig maltbakgrund. Smaken är fruktig, lite bitter och gräsig med en ganska ”röd” matlbakgrund. Riktigt gott.

Shorts Huma-Lupa-Licious


F: Doftar en hel del humle och ganska unket. Halvt om halvt en bra doft och halvt om halvt en dålig doft. Mycket tudelad. Smaken är humlig och aromatiskt men också tvålig och lustig. Bitter på både ett bra och ett dåligt sätt. Hela ölen är tydligt delat i två, en bra och en dålig halva. Eftersmaken är tvålig och knepigt bitter. Lustigt öl som nog inte är så bra. (000)

E: Orangegult, något grumligt öl med medelstort, nästan vitt skum. Doften är fräsch och fruktig med en del ananas och lite smörkola. Smaken är tydligt bitter och ganska fruktig, med lätt beska toner av rötter. Trevligt.

Struise Cuvée Delphine


F: Doftar en hel del godis. Sött men också rostat och mustigt. Lite speciell doft men god. Smaken är mycket fatig med en hel del lakrits och salmiak. Nästan lustigt mycket salmiak, häftigt. Obalanserad och spretig men fantastiskt kul och spännande. Sötma, sot, rostat, fat, lakrits, salmiak, salt och mer. Eftersmaken är bra. Fina nyanser och härligt lång. Roligt och bra öl. (243)

E: Svart öl med stort, beigefärgat skum. Doften är ganska speciell med mycket trä, lite mjölk och bourbon. Smaken är söt och aningen spritig med tydliga rostade inslag och toner av trä, bourbon, rötter, salmiak och lite kokta grönsaker. Riktigt gott.

Founders Pale Ale


F: Doftar mycket gott och mycket godis. Gelehallon mm. Smaken är tydlig och välgjord. Oerhört aromatiskt, välbalanserad och god. Riktigt bra smak. Eftersmaken är ganska lång och skönt besk. Riktigt bra öl men bra känsla och balans. (453)

E: (Korta anteckningar från Rattle'n'Hum) Fruktig, lite druvig doft. Nelson Sauvin. Lätt syrlig smak. Lite urin. Gott.

fredag 1 oktober 2010

Närke Kaggen Stormaktsporter 2008


F: Doftar fat och rostat i en härlig balans. Fantastiskt inbjudande och gott. Smaken är oväntat spretig, men fortfarande oerhört gott. Märkbart ung smak. Härliga och spännande nyanser. Honung, fat, rostat och tusen saker till. Eftersmaken är oerhört lång, intensiv och smakrik. Mycket bra eftersmak. Fantastiskt bra öl. (648)

E: Svart med litet, beigefärgat skum. Doften är söt, aningen spritig, komplex och med runda toner av äpple, vanilj och trä. Smaken är rostad och rund med viss sötma, lite trä, sprit och vanilj. Kanske lite väl ungt och spretigt, men ett grymt bra öl.

Närke Pannknektarnas Porter


F: Doftar kaffe, grädde, lite vanilj och mycket gott. Aningen grönt men annars bra. Smaken är mildare än väntat. Väldigt goda kaffesmaker men porterdelen kommer lite i skym undan. Riktigt bra, spännande och aromatiska smaker. Inte direkt nyskapande, men lite annorlunda och kanske mer välgjort än många andra kaffeöler. Eftersmaken är lång och god. Bra fortsättning på huvudsmaken. Härlig öl. (243)

E: Svart öl med ganska stort, beigefärgat skum. Doften är mycket kaffedominerad och ganska ”grön”. Smaken är rostad och nästan helt dominerad av kaffe. Liten syrlighet lite chokladmalt, viss sötma. Riktigt trevlig porter.

Närke Skvatt GALEn


F: Doftar mycket en; enris, enbuske och enbär. Massor av skog, råg och trä. Spännande och kul doft. Friskt och lite nyskapande. Smaken är speciell. Även den ger ett klart nyskapande intryck. Eftersmaken är lång. Ganska speciell men god. (222)

E: Mörkt rödaktigt, lätt grumligt öl med medelstort, benvitt skum. Doften är mcket örtig och minner om skog. En hel del pors, lite en. Smaken är örtig och speciell. En, pors, skog, lite norrländsk myr. Vissa bittra toner av eneträ i eftersmaken. Speciellt och gott.

Närke Tanngnjost & Tanngrisnir


F: Doftar rök. En torr doft full av rök och det är bra rök. Bra och kul doft. Smaken är också kul. Skog, rök och damm. Balanserad, god och helt normal. Känns inte alls udda eller konstig trots att den är udda och konstig. Trevlig. Eftersmaken är lång och bra med mycket smak. Riktigt spännande och trevlig öl som inte känns främmande. (233)

E: Kraftigt rödaktigt, grumligt öl nästan utan skum. Doften är tydligt rökig och ganska syrlig med en hel del torv. Smaken är ganska märklig. Massor av torv, en del charkuterier och lite grönsaker och örter. Lite väl tydlig syra. Helt ok.

Närke cAmarillo


F: Doftar mycket humle och mycket gott. Godis och fläder. Riktigt bra doft. Smaken är oväntat smaklös. Flädertonerna finns men mycket annat saknas. Smaken är god men klen. Eftersmaken är också god men också klen. En helt ok öl där doften ger höga förväntningar som smaken inte lever upp till. (311)

Närke The internationAle


F: Det doftar nästan lite illa. Mycket konstig doft som inte alls är bra. Smaken är bättre men inte heller den riktigt bra. Eftersmaken är lite klen inte helt ok. (000)

E: Kraftigt rödaktigt, nästan klart öl med ganska litet, nästan vitt skum. Doften är ganska tung och brittisk med lite citrus och torkad frukt. Smaken är tung och brittisk, med mycket malt och lite citrus. Åter gott, men väl brittiskt.

Närke Örebro Bitter


Doftar lite lustigt. En lätt obalans mellan humlen och malten. Helt ok doft men lite för lustig för ett så enkelt öl. Smaken är riktigt bra. Skön balans och trevlig stämning. Enkla och bra smaker. Fin humle och aromatisk malt. Riktigt bra smak. Eftersmaken är skönt bitter. Inte så lång men riktigt bra. Väldigt bra vardagsöl. (042)

E: Rödbrunt, nästan klart öl med medelstort, benvitt skum. Doften är sädbetonad med viss sötma. En del citrustoner, en del brittisk humle. Smaken är mycket maltig, ganska fruktig och riktigt ”tung”. Mycket brittisk humle. Gott men väl brittiskt.

Mikkeller Special Series Cherry Alive


F: Doftar mycket brettigt. Ganska fränt och aromatiskt. Oerhört syrlig men ganska lite frukt. Smaken är skarp och ganska vinägerlik. Obalanserad, frän, syntetisk och egentligen inte så gott. Mest spännande och surt, och spännande för att det är så surt. Rolig smak men inte lyckat. Eftersmaken är kort och ointressant. Spännande men inte så bra öl. (100)

E: Rött, lite orangefärgat, ganska grumligt öl utan skum. Doften är mycket syrlig och frän, vinägerbetonad och lite fruktig. En del körsbär och kanske en antydan till en sötma. Smaken är mycket syrlig. Skarp, stickig och vinägerbetonad. Faktiskt en liten sötma, kanske en liten fruktighet. Inte alls speciellt gott.