onsdag 26 augusti 2009

De Ranke Kriek


F: Doftar syrligt, fruktigt, körsbär och mycket gott. Riktigt bra doft! Smaken är riktigt bra. Fin körsbärsmak, bra syra och många mer intressanta och bra smaker. Komplex och nyanserad. Frisk med sting. Riktigt bra unkna krieksmaker tillsammans med söta och maltiga smaker. Mycket intressant och mycket gott, i världsklass!

E: Kraftigt rött, grumligt öl med ganska litet, rosa skum. Doften är av typisk lambik-karaktär; mycket unken och syrlig med tydligt inslag av körsbär. Smaken är ordentligt syrlig (sådär så att det kittlar i kinderna), med tydligt inslag av körsbär. En liten maltighet gör sig påmind och ger ölet lite kropp. Smakerna balanserar varandra mycket väl, detta är ett riktigt lyckat öl.

Shipyard XXXX IPA


F: Doftar fruktigt och lite småsyntetiskt. Smaken är besk och dravig på ett dåligt sätt. En lustig besk jästsmak som inte alls är bra. Eftersmaken är kort och har en dålig syntetisk beska. Ett ganska dåligt öl.

E: Röd-guldfärgat, klart öl med litet skum. Doften är fräscht humlearomatisk med mycket citrus och tropisk frukt, betydligt bättre än väntat. Smaken är först tämligen maltig och ganska söt med litet inslag av humle, för att sedan övergå i spritig och mynna ut i en lång eftersmak av klor. Tämligen liten beska. Det mesta i smaken går tyvärr fel.

t Smisje Catherine the Great Imperial Stout


F: Doftar lie dammigt och ganska mycket gurka och gamla grönsaker. Smaken är syntetisk, dammig och mycket konstig. En hel del dålig gurka och väldigt få bra smaker. Eftersmaken har nyanser av karamell men är inte så bra. Inte ett äckligt öl men riktigt misslyckat.

E: Ljust, rödbrunt öl med mycket stort skum. Doften är fylld av söt malt med inslag av genomrutten sallad. Smaken är fylld av rutten sallad med lite rostade toner och övergår i en eftersmak som domineras av alkohol. Detta är varken en stout eller ett gott öl.

Kasteel Blond 7


F: Doftar lite sött och maltigt så som en enklare blond brukar göra. Inte en dålig doft, men den väcker heller inget intresse. Smaken är söt, ljusmaltig, enkel och god. En bra välbalanserad, mycket enkel blond. Vissa nyanser som påminner om skumbanan. Eftersmaken är söt och maltig med element av honung. En helt ok, men mycket enkel blond.

E: Guldgult, klart öl med många små bitar av fällning. Doftar främst av halm och majs. Smaken är maltig och något trist med viss sötma och inslag av halm och majs, med ett litet alkoholsting. Lite vattnig och trist, men lättdrucken och absolut inte illasmakande.

Loterbol / 3 Fonteinen Tuverbol


F: Doftar som en god, bra gueuze. Jästa fruktskal och lite grönt. En viss maltig bitterhet kommer igenom. Smaken känns som en lambic eller gueuze fast utspädd men gaska mycket blond eller liknande. Det är ett intressant öl, men det känns väldigt onödigt. Det blir helt enkelt utspädd lambic, det andra ölet försvinner och bidrar endast med vattniga bakgrundssmaker. God, men vattnig.

E: Gult, grumligt öl med litet skum. Doften är tydligt lambikbetonad; syrlig och unken med toner av äppelskal. Smaken har å ena sidan toner av jäst, lite apelsin och en lätt bitterhet, å andra sidan är den unken med inslag av äpplen och med en tydlig syra. Eftersmaken är mycket märklig, med sin kombination av en tripels malt-jästiga bitterhet och en lambiks syra och unkenhet. Blandningen känns väldigt konstig och skär sig här och var. Intressant, dock.

De Dochter van de Korenaar Embrasse


F: Doftar sött, maltigt med en antydan till alkohol och rök. Smaken överraskande syrlig. Ganska tjock med en kraftig kropp. Eftersmaken är spännande och intressant med många maltiga smaker. Visst damm och något rostad. Den syrliga smaken är inte i sig dålig, men den passar inte. Ölet känns väldigt delat och osammanhängande. Udda och intressant men inte så bra.

E: Mörkt brunt, lite rödaktigt öl med ordentligt skum. Doften är söt, rostad och lite alkoholstinn med en aning rök i bakgrunden. Smaken är mycket kryddig, tämligen syrlig och en aning rökig med viss sälta och antydan till skaldjur. Eftersmaken är något rostad och väldigt syrlig. Märkligt och intressant, om än inte så lyckat öl. Förmodligen infekterad.

söndag 23 augusti 2009

Verhaeghe Echt Kriekenbier


F: Doftar syrligt och körsbär på ett bra sätt. Smaken är söt, syrlig och full av goda, spännande körsbärssmaker. Sött, fruktigt och syrligt i en riktigt bra kombination med malten och övriga ölen. Ingeting känns konstgjort. Frisk och lättdrucken samtidigt som intressant och välgjord. Eftersmaken är ganska klen och kortlivad. Riktigt bra fruktöl.

E: Kraftigt röd färg med lätt rosa skum. Doften är sötsyrlig med fylliga toner av mogna körsbär. Smaken domineras av stora mängder körsbär, men är förvånansvärt torr och har en stor, latisk syra. Smaker av körsbärskaramell, balsamvinäger och sur mjölk samspelar väl. Riktigt bra öl!

Mikkeller Warrior Single Hop IPA


F: Doften är lite söt och lite dammig. En aning med tropisk frukt. Smaken är lite fruktig och inte så besk. Tämligen ointressant smak. Eftersmaken är lite små-besk, kort och ganska tråkig. Som helhet är ölet riktigt tråkigt men några felsmaker. Inte illasmakande men alls inte bra.

E: Märklig, kemisk, något stickig doft med inslag av en. Smaken är aningen träig, med markerad beska och en tämligen liten fruktighet. Mest balanserad, men också mest intetsägande av de fem.

Mikkeller Cascade Single Hop IPA


F: Doften är mycket aromatisk med söta toner och citrongräs. Mycket damm och pulver. Smaken är oerhört dammig men en mycket udda humlesmak. Eftersmaken är dammig, ganska besk och innehåller vissa utspädda delar av huvudsmaken. Hela ölet är mycket annorlunda och riktigt intressant, men inte speciellt gott.

E: Fruktig doft med toner av citrus, söta bär och en aning tvål. Smaken är oväntat komplex och drar faktiskt mer åt skog än åt tropiskt paradis. Barrträd och sur mosse följs av en jordig eftersmak med örtig beska. En del toner av citrus och ananas följer med hela vägen och får stå för den fruktiga biten. Inte helt dum, men ganska obalanserad med bara en sorts humle.

Mikkeller Nelson Sauvin Single Hop IPA


F: Doften innehåller mycket från gröna växter, lite humlearom och en hel del urin. Smaken är mild och ganska besk. Humlen ger en annorlunda men god smak som smälter ihop ganska bra med maltsmakerna. Eftersmaken är ganska besk och lite frän. Hela ölet är väldigt obalanserat och som helhet inte speciellt lyckat.

E: Något sötaktig, fruktig doft med friska toner, men också en hel del urinoar. Smaken är märkligt sötsyrlig, med viss fruktighet men framför allt kemiska toner av urin och rengöringsmedel. Detta är inget vidare.

Mikkeller Nugget Single Hop IPA


F: Doftar lite som drav. En annorlunda humleton. Smaken är först maltig med lite beska. Beskan kommer i slutet av huvudsmaken och håller i sig starkt. Det finns en antydan till karamell i smaken. Eftersmaken är tämligen tråkig, i stort sätt bara beska utan smak eller arom. En intressant IPA med en bitter och tråkig humleprofil.

E: Doftar av humle, men framför allt har det en mindre behaglig ton av mulltoalett. Smaken är nästan typiskt belgisk; jästen och humlen möts i en citrusfruktighet likt en belgisk blond eller ett välhumlat veteöl. Något tillbakadragen beska, som dock kryper fram ordentligt i eftersmaken.

Mikkeller Simcoe Single Hop IPA


F: Doftar maltigt och humligt på ett ganska friskt sätt. En viss antydan till urin finns. Inte så bra doft. Smaken är dammig, aromatiskt och ganska god. Bra beska som avslutar. Eftersmaken är tämligen klen, men god. Här kommer humlesmakerna fram tydligare. En god IPA med helt ok humle.

E: Fruktig doft med inslag av citrus, bittra örter och lite rengöringsmedel. Smaken balanserar mellan en fruktig humleton och en belgisk ton med antydan till urinoar. Eftersmaken har en rostad ton som drar åt kaffe, och lite godistoner tillsammans med en behaglig beska. Något ensidigt öl, om än inte illasmakande.

lördag 22 augusti 2009

Westvleteren Blond


F: Doften är maltig och mustig på ett lätt sätt. God doft. Smaken är lite söt, maltig och har en bra enkel humleprofil. Beskan passar mycket väl med övriga smakerna. I eftersmaken kommer toner av hö och fuktigt, torkat gräs. En mycket välbalanserad öl, rakt igenom. Många goda men också enkla smaker. Riktigt bra!

torsdag 20 augusti 2009

Alvinne Podge Belgian Stout


F: Doftar mild stout med lite sötma och en aning skumbanan. Smaken är tämligen speciell och udda. Många lite knepiga smaker som är svåra att placera. Eftersmaken är också svår att sätta fingret på. Hela ölet känns som en samling udda smaker som inte alls passar ihop. Kul för att det är annorlunda men inte alls lyckat.

E: Coca-colafärgat öl med bitar av fällning och enormt skum som lämnar rester på glaset. Doften är något rostad, lite humlig och med tydliga toner av jäst. Fruktig, doftar som en typisk belgisk stout. Smaken balanserar mellan belgisk jäst, en tydlig humleprofil med viss beska och en rostad stout-ton. Typisk belgisk stout, fast med mer av allt. Riktigt god.

Alvinne Kerasus


F: Doftar lite syntetiskt körsbärs-godis. Inte så det är illa men absolut inte bra. Smaken är lite udda. En körsbärsmak som inte inte passar. Smaken dör ganska snabbt och försvinner helt. Totalt borta, ingen eftersmak över huvud taget. Ett öl som inte är värdelöst, men inte har lyckats någonstans.

E: Något brunaktigt, kraftigt rött öl med rosa skum. Doften är lite syrlig, tämligen söt med mycket stort inslag av körsbärskaramell och körsbär, kanske något syntetisk och väldigt fruktig. Smaken är trots allt relativt torr, med massor av körsbär och toner av salladsstjälkar framåt eftersmaken. Syran är mycket tillbakadragen och ölet dör tyvärr ut relativt fort. Helt ok men knappast jättebra.

De Cam Oude Lambiek (2000)


F: Ljuvlig doft! Äppelskal och andra friska toner, mild syra, mycket komplex och len. Riktigt bra doft! Smaken är len och smidig, med lite citrus, framför allt grapefrukt. Många mycket goda och typiska lambic-smaker. Frisk och lätt på ett mycket bra sätt. Eftersmaken är mycket god och intressant med många nya och bra smaker. Riktigt fantastiskt bra, världsklass!

E:Guld/kopparfärgat, relativt klart öl nästan utan skum. Doftar kraftigt av jästa äpplen, trä och stall med markerad syrlighet. Smaken är syrlig men ändå rund, något smörig med inslag av äpplen, jäst och tydlig unkenhet. Eftersmaken är torr med en liten beska. Riktigt fantastiskt god och balanserad lambik.

Hoppin' Frog B.O.R.I.S. The Crusher


F: Doftar gott, med rostade toner och en aning skumbanan. Smaken är mycket god och fyllig. Många goda typiska stout-smaker, med ett litet bihang av gamla grönsaker. Generellt mycket välbalanserad. Eftersmaken är en mildare version av huvudsmaken, mycket gott. Ölet är som helhet mycket välgjort . Toppklass!

E: Nästan svart färg med krämigt, brunt skum. Söt, rostad doft med lätt sotighet och toner av grönsaker. Smaken är söt, maltig, kraftigt rostad och lite sotig. Toner av gurka och gammal sallad slinker igenom lite grann, men inte så farligt. Lätt kolsyra, härligt tjock vätska och en smak som växer för varje klunk. Riktigt trevligt öl.

Hoppin' Frog Mean Manalishi


F: Doftar mycket. Söta och mycket fruktiga humletoner. En hel del godis och viss malt. Första delen av smaken är tämligen enkel och tråkig. Men ganska snart kommer humlen in och då blir det mycket bättre. Humlesmaken är tydlig och har inga felsmaker men saknar fruktighet och arom. Smaken är inte alls lika intressant och rolig som doften. Eftersmaken är inte dålig och håller i sig någorlunda länge. God öl.

E:Relativt mörkt bärnstensfärgat, klart öl med medelstort skum som ligger kvar länge. Doften är fyllig och proppad med humle och mängder av tropisk frukt. Smaken är inte fullt så humlig; en godisartad maltsötma med en lätt smörig ton får stå i centrum. Humlen är påtaglig och bidrar med en rejäl beska. Fruktigheten är tyvärr ganska dämpad. Trevligt men inte fantastiskt öl.

söndag 16 augusti 2009

De Ranke XX Bitter


F: Doftar lite bittert och humle utan fruktighet. Smaken är tämligen simpel, men god. Bra beska men ganska få humlesmaker. Det finns viss antydan till plast i smaken, inte mycket men märkbart. Eftersmaken är besk med mycket ofruktig humle. Eftersmaken likar den man får av att suga på en humlekotte länge. Lite obalanserad öl, men generellt ganska bra.

E: Tämligen ljust gult, lite grumligt öl. Doftar humle, en del jäst, men relativt vattnigt. Smaken domineras av humle och jäst med en viss syra och en annorlunda örtig ton i eftersmaken. Relativt kraftig beska. Kanske en lätt metallisk smak. Absolut inte dum, men heller inget att höja till skyarna.

söndag 2 augusti 2009

Alvinne Melchior


F: Doftar en del alkohol och lite söt malt. Smaken är lite speciell, vinös och något örtig. Mycket god smak med många udda toner. Eftersmaken är kort och inte lika intressant. Senaps-smakerna är inte tydliga men de märks, framförallt i halsen. Kul och mycket annorlunda öl som dessutom är riktigt god.

E: Guldgul färg med enorm fällning och stort skum. Doftar sött och alkoholstint. Smaken är lite jästig, söt och alkoholstinn med en viss liten beska och inslag av senap och bittra örter. Speciell, udda, lite spritig men helt ok.

Verhaeghe Vichtenaar


F: Doftar lite syrligt och sött. Smaken är syrlig och dammig i en inte så bra kombination. Gräs och andra gröna smaker finns. Dammet passar inte alls. Eftersmaken är frisk och kortvarig. Ett mycket obalanserat öl.

E: Rödbrunt, klart öl. Doftar syrligt med toner av sur mjölk, malt och karamell. Smaken är märkligt sträv och en aning bitter. Till en början med stora toner av gammal dammtrasa, och övergår sedan i sur mjölk. Riktigt bra eftersmak, men inget vidare överlag.

lördag 1 augusti 2009

Crombe Oud Kriekenbier


F: Doften är syrlig och mycket frän, inte helt olik en sämre vinäger, fast på ett ganska bra sätt. Smaken är påfallande syrlig och frän. Det svider längs bak i halsen och tungan känns torr när man svalt. Eftersmaken är lite klen och mycket kortvarig. Smakerna är generellt ganska bra i hela ölet, men de är ganska få. Syran är oerhört intensiv och frän. Mycket intressant och väldigt häftigt öl, men inte supergott.

E: Klart, ganska ljust, orangerött öl. Doften är syrlig och lite unken med inslag av körsbär och rejäla mängder vinäger. Smaken är kraftigt syrlig med en liten ton av körsbär och massor av balsamvinäger och sur mjölk. Riktigt intressant och trevligt öl.